Hopp til hovedinnhold


Pasient døde under transport - regionen ber om gransking

Region Västernorrland melder seg selv til inspeksjon för vård och omsorg (IVO), etter at en pasient avled under en transport mellom Sollefteå sykehus og universitetssykehuset i Umeå, ifølge Sveriges Televison.
En svært syk pasient som i tolv dager hadde blitt behandlet ved sykehuset i Sollefteå ble vurdert av behandlere å ha havnet i en kritisk tilstand.
Dermed ble det besluttet å transportere pasienten til Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Pasienten avled under transporten. Nå velger Regionen å «anmelde» seg selv til IVO for feil og mangler under transporten.

Medisin manglet

I varselet står det at planleggingen av transporten hadde feil og mangler, samt kommunikasjon. Blant annet måtte ambulansen stoppe underveis ved Örnsköldsviks sjukhus da det viste seg at det manglet en viktig medisin i ambulansen.

Hendelsen intraff i 2019. Pasienten hadde vært rammet av hjerneblødning og fikk behandling på medisinsk klinikk på Sollefteå sykehus i 12 dager. Da pasientens tilstand ble forverret ble beslutningen tatt om å flytte pasienten, skriver Allehanda (krever innlogging).

Men transporten ble problematisk. Blant annat sluttet overvåkningsutstyret i ambulansen å fungere. Det ble heller ikke gjort kontroller av pasientens pupiller for å sjekke pasientens nevrologiske tilstand underveis.

Pasienten ble erklært død etter ankomsten til universitetssykehuset i Umeå.

I utredningen foreslås en rekke forandringar, blant annet bedre kommunikasjon mellom leger ved hjemmesykehuset og regionalhelsetjenesten ved Norrlands universitetssjukhus, bedre dokumentasjon i journaler, og foranstaltninger for å sikre at legemidler og utrustning i ambulanser alltid er kontrollert.

Det skal også gjøres en årlig gjennomgang av de eksterne transportene for å ytterligere fange opp flere risikofaktorer.

Les mer om saken hos SVT.se