Hopp til hovedinnhold


Pål overmannet den trippeldrapssiktede 30-åringen

Pål Nesfossen fra Norsk luftambulanse endte opp med å bli blindet av et pulverapparat da han havnet i basketak med den trippeldrapssiktede asylsøkeren. - Da kjente jeg frykten komme, sier han til VG.
Bakgrunn: Brannmenn pågrep drapsmann med pulverapparat og Ambulansearbeidere teipa sikta på hender og føtter
Mer om Årdal-drapene: Ambulansetjenesten måtte vente en time på politietBrannfolkene frustrert av å vente på politietPoliti og ambulanse fikk gisselvarsel samtidig
Les også: Frykter at tregt politi skal koste liv
I den desperate kampen for å kunne hjelpe mulige overlevende, bestemte Nesfossen seg for å stoppe den trippeldrapssiktede asylsøkeren. Dette var etter lange forhandlinger med asylsøkeren om å få ham ut av bussen.
Nesfossen sier at de forhandlet med mannen i rundt en halvtime, før han kom ut av bussen uten kniven. Redningsmannskapene hadde da en plan for hva de skulle gjøre.
– Hvis han kom ut med en kniv, skulle brannvesenet bruke det utstyret de hadde med seg til å uskadeliggjøre ham. Da måtte vi gå på ham med all mulig kraft. Hvis han kom ut uten kniven, ble vi enige om at han måtte legges i bakken med håndmakt. Vi skulle gå på ham så mange som mulig, slik at vi bare trengte ett forsøk på å få kontroll, sier han.
Han sier at det var dramatiske sekunder da sørsudaneren kom ut av bussen.
– Det virket lenge som han vurderte om han skulle ha med seg kniven eller ikke. Til slutt valgte han å legge fra seg kniven, sier Nesfossen.
Brannvesenet lyste så mannen i øynene med lommelykter, før Nesfossen tok affære.
– Jeg gikk rundt bak ham, og hoppet på ham med god fart. Jeg fikk løpt ham ut av balanse, slik at han falt fremover og med meg oppå i et låsegrep. Umiddelbart kom to fra ambulansetjenesten og hjalp meg å holde ham. Brannvesenet var der også, sier Nesfossen.
Nesfossen ble selv lettere medtatt i bataljen fordi brannvesenet satte gjerningsmannen ut av spill med et pulverapparat.
– Jeg fikk også det på meg, og måtte ha noe hjelp av kollegene mine, sier han.
Kollegene hans fra ambulansen fikk kontroll på den drapssiktede 30-åringen, som blant annet ble tapet fast for å kontrollere ham.
– Da jeg så at de hadde kontroll, gikk jeg og legen fra luftambulansen inn i bussen umiddelbart, sier Nesfossen.
Der inne kunne de raskt konstatere at det var ingenting de kunne gjøre for bussjåføren og de to passasjerene.
Les mer om saken hos VG