Hopp til hovedinnhold


På konferansen: Medisinsk nytt

4-450HLR-trykking
Om A, B, C, D og mye mer enn det! 
Sjekk mer om konferanseprogram, påmelding og priser
Gullstandard på avansert lufveishåndtering?
A:
I-gel, larynxtube, ETI, eller rett og slett bagging? Hva fungerer egentlig best? Optimal håndtering av luftveier krever avansert kunnskap og mye trening. Mislykkes man kan det fort bli fatalt for pasienten. Geir Arne Sunde, overlege i Helse Bergen og stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) har sett nærmere på avansert luftveishåndtering i norsk ambulansetjeneste. Hvor gode er vi? Er det tilstrekkelig å øve på dukker? I hvilken grad lykkes vi når det gjelder?
Prehospital traumehåndtering - dreper vi hjerneceller?
A og B før D? I praksis, kommer A før D når vi behandler traumepasienter? Vi legger fortsatt pasienter med nedsatt bevissthet på backboard fordi vi er redd for nakke og ryggskade, gjør vi ikke? Og alle traumepasienter får nakkekrage.
– Jeg hevder at vi dreper hjerneceller i forsøket på å skåne nakke- og ryggskader. Dette handler mitt foredrag om, sier Per Kristian Hyldmo, overlege ved Sykehuset Sørlandet og stipendiat i SNLA. Internasjonalt foregår det en faglig debatt om spinal immobilisering og nakkekrage. Beskytter det egentlig nakke og rygg i den grad man tror? Kan det hindre god luftveishåndtering? Hva er den beste måten å sikre at pasienter med alvorlige hodeskader puster og får nok oksygen? Hva er traumesideleiets rolle når retningslinjene sier at alvorlig skadde skal ligge på ryggen? Hyldmo forsker på dette og foredragene hans er blant annet sitert i danske prehospitale medier.
 
HVOR skal du trykke ved HLR?
C: Hvor skal man trykke på pasienten for å få best mulig blodsirkulasjon ved HLR? Det var et tips fra en ambulansearbeider som hadde fått bedre resultater på kapnografen etter å ha kommet litt ut av posisjon som gjorde at forskergruppen ved Oslo universitetssykehus ville undersøke dette nærmere. Eric Qvikstad som er stipendiat i gruppen, har skrevet artikkelen som beskriver at hvor det beste trykkpunktet befinner seg, kan være individuelt. Det er ikke alltid midt på som fungerer best. Vi er så heldige at vi har fått seniorforsker Jo Kramer Johansen, som tilhører teamet som driver med internasjonalt anerkjent og prisbelønt forskning på hjertestans ved Oslo universitetssykehus til å snakke mer om blant annet dette. Måling av karbondioksid i utåndingsluften er en enkel undersøkelse og utstyret blir stadig lettere tilgjengelig i ambulansetjenestene. I foredraget får du høre mer om slike målinger og hvilken nytte du kan ha av dem i behandlingen av hjertestans.
 
EKG – så lett som bare det
Mer C: Hva står det egentlig på EKG-utskriften? Vi hadde en fantastisk opplevelse av hvor enkelt man kan lære seg dette, da vi så Sverker Jern forelese på medisinerstudentenes Akuttmedisinske seminar i fjor. Sverker Jern er professor i kardiovaskulær fysiologi ved Sahlgrenska akademiet ved Gøteborg og overlege i klinisk fysiologi ved Sahlgrenska universitetssykehus. Han har skrevet bøker om emnet. Mer pedagogisk får du det ikke. Bli med på forelesning og fordyp deg på workshop om du bli helt hekta.
 
Nyfødt og livløs – hva gjør du?
De fleste ambulansefødsler går veldig bra. Men hva gjør man når barnet kommer ut livløst eller slutter å puste? Terje G. Alsaker som har jobbet 20 år ved Haukelands avdeling for nyfødte, gjennomgår hvordan man resusciterer nyfødte barn ved fødsel. Han vil gi en gjennomgang av fysiologi ved asfyksi - hva skjer med barnet intrauterint ved surstoffmangel, og en gjennomgang av praktisk tilnærming til de barna som trenger hjelp med kommentarer til de siste retningslinjer og detaljert gjennomgang av algoritmen. Første foredrag tirsdag på konferansen!