Hopp til hovedinnhold


På konferansen - framtidens ambulansefag: Look to…?

Sverige, Danmark eller....?

Norge, Sverige og Danmark har veldig ulike ambulanseutdanninger. Norge har lagt utdanningen til videregående skole og lærlingtid. Resultatet er forholdsvis unge ambulansearbeidere og en høyere kvinneandel enn tidligere, og en solid praktisk opplæring.
Sjekk mer om program, påmelding og priser på årets konferanse
Sverige har sin sykepleierutdanning med påbygg for ambulanse. Her har ambulansesykepleierne flere jobbmuligheter, men har også større rekrutteringsutfordringer flere steder.
Danskene har satt en aldersgrense på sin yrkesutdanning for ambulansefaget. Du kan ikke begynne før du har fylt 21 år. Norge ønsker verken å se til Sverige eller Danmark, her jobber vi får å få på plass en egen bachelor paramedic fra og med neste år. Her er tonen mer: Look to Britain!

Så 2012 assa?

Noen har reagert på at denne sesjonen ligner på fjorårets, selv om vi i år også har danskene med oss. Vi mener imidlertid at det kan være lurt å utveksle erfaringer på tvers av de nordiske landene, selv om vi har forskjellige løsninger. For er ikke pasienten den samme overalt? Hvilke kompetanser legger de vekt på i våre naboland?
Danmark har i tillegg hatt en fagkrig mellom legere og ambulansearbeidere i enkelte regioner: I 2012 besluttet nemlig en av de danske regionene å avskaffe legebilene og i stedet bemanne akuttbiler med paramedicinere. Hva var bakgrunnen for beslutningen og hvordan løser ambulansemannskapene oppgavene?
Og ikke minst: Hva er likheter og forskjeller mellom en dansk paramediciner og en norsk paramedic?
Det har vi tenkt til å finne ut mer om på årets Ambulanseforum.