Hopp til hovedinnhold


Overlevde hjertestans i 30 minutter

I helsemiljøer ses han på som et medisinsk mirakel, ifølge Vesterålen Online. Jakop Mortensen (13) som stupte om i krampe og sluttet å puste midt i skolegården på Andenes for to måneder siden, har ikke fått varige mén av dramatikken.
 
Hjemme hos familien Elin og Tor-Eirik Mortensen med datteren Konstanse (15) og sønnen Jakop (13) på Andenes går livet sin vante gang. De har nå lagt den grusomme hendelsen fra 5. september bak seg, selv om de husker alt sammen som om det skulle ha vært i går.
Unntatt hovedpersonen Jakop da. Han husker ingenting.
Mamma Elin forteller at hun fikk en telefon fra datteren Konstanse tidlig på formiddagen. Hun fortalte at broren hadde spydd og falt om på skolen.
– Jeg skjønte ikke at det kunne være så alvorlig, og da jeg kom til skolen falt det meg ikke inn at den ungen som lå på bakken og som assistent Monica Sørensen Jacobsen drev hjerte- og lungeredning (HLR) på virkelig var Jakop, sier Elin.
Det viste seg at Jakop hadde fått krampe og sluttet å puste.
– Heldigvis kunne Monica HLR. Dersom hun ikke hadde kunnet det, så er det ikke sikkert at det hadde gått så bra, sier Elin.
Monica hadde så gode kompresjoner og gjorde en så god jobb at hun fortsatte med HLR, også etter at ambulansen kom til stedet.
– Ambulansetteamet bisto med å gi surstoff og klargjøre hjertestarteren.
To leger kom også til stedet, og det var allerede bestilt ambulansehelikopter. Det var hardt å få start på hjertet. Det startet ikke etter første forsøk med starteren. Det måtte tre sjokk til.
Han pustet da ambulansehelikopteret kom og hentet ham. Da hadde de holdt på med ham i 30 minutter, sier hun.
WPW-syndrom
Det viste seg at Jakop hadde Wolff-Parkinson-White syndrom.
– Dette er en hjerteforstyrrelse som skyldes at det finnes en ekstra ledningsbane i hjertet som tar en snarvei i forhold til de vanlige impulsene som får hjertet til å slå normalt. En til to promille av befolkingen har det, og pasienter med dette har økt risiko for rytmeforstyrrelser, og det kan være farlig. Det sies at det er dette som har forårsaket at fotballspillere og folk som går Birken etc. stuper om i forbindelse med aktivitet, forklarer Tor-Eirik.
Elin forklarer at Jakop har hatt en uforklarlig hjertebank innimellom, men at hun aldri hadde tenkt over at det kunne være noe som feilte ham.
– Jakop har alltid avfeid med at dette ikke var så farlig, sier hun.
 
– Et under
På UNN sa intensivsykepleierne gang på gang at det er et under at Jakop overlevde. Det samme sier luftambulanseteamet. Og særlig er de overrasket over at han ikke fikk varige men av det som skjedde.
Les mer om saken hos Vesterålen Online