Hopp til hovedinnhold


Overdreven sikring?

Professor i samfunnssikkerhet mener storbrannene vil føre til krav om overdrevne sikkerhetstiltak, ifølge NRK Rogaland.
– Det er to ting som alltid skjer etter større kriser. Politikere kan få gjennom tiltak som de ellers ville hatt vanskelig med å få vedtatt, nettopp fordi folk er veldig fokusert på kriser. Det andre er at det kommer krav fra folk om at nå må myndighetene gjøre et eller annet med det som har skjedd. Da kan en komme i skade for å overdrive det hele, sier Odd Einar Olsen, professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger.
– Den ekstreme situasjonen vi har hatt, spesielt i Flatanger, der en lyngbrann har utslettet to lokalsamfunn, er så ekstremt at det ikke går an å forebygge hundre prosent. Vi kan forsøke å gå veldig langt i den retningen, og det kan være å gå for langt.
Brannkriser kan og innebære krav om for vidtgående forbud og påbud.
– Du kunne jo tenke deg forbud mot å grille utendørs for eksempel. det ville jo være veldig trist. Det kan være nødvendig i perioder, men som permanent tiltak ville det være å gå altfor langt.

– Norge har aldri vært sikrere enn det er nå

– Selvfølgelig er det mulig å sikre oss bedre enn det vi gjør nå, men det vil alltid være en grense for hvor langt vi kan gå. Jeg er ikke sikker på om jeg ville levde i et land der det er fullstendig trygt å bo hele veien, sier Olsen.
Han mener at krav om total sikkerhet vil føre til en haug med forbud og påbud som gjør at det blir veldig vanskelig å ha noe godt liv.
Les mer om saken hos NRK