Hopp til hovedinnhold


Øvde på det verst tenkelige

Onsdag var det full krise i Risavika da terrorister slo til og flere mennesker ble drept og hardt skadd. Heldigvis var det bare en øvelse, skriver Solabladet.
Rundt 750 mennesker var i sving under terrorøvelsen i Risavika, skriver Stavanger Aftenblad.
Smellene runger gjennom luften når tre menn kommer gående med maskingevær i hendene. De er terrorister og har slått til mot Risavika og utenriksterminalen.
På bakken ligger flere personer som er hardt skadde og flere som er drept i slaget. Det røyker fra en tankbil og flere biler er snudd på hodet.
Terroristene roper høyt, før det smeller i bomben de har satt opp.

Bekjempet terrorister

Etterpå forsvinner de skumle mennene av gårde i en båt og nå gjelder det å få alle nødetatene på plass så raskt som mulig. De sårede roper og skriker om hjelp og etter en stund kommer et team fra politiet inn.
De lister seg mellom bilene på parkeringsplassen og spør de sårede om terroristene fortsatt er der. Når de får vite at gjerningsmennene er borte, setter de i gang arbeidet med å fjerne de skadde fra åstedet.
Like etter er brannvesenet og ambulansen på plass.
– Før var det normalt å vente med å sende inn de andre nødetatene til politiet hadde sikret hele området. Nå prøver vi å legge til rette for at helsepersonell kan komme raskere inn på området for å starte livreddende førstehjelp, sier Dagfinn Mong til Stavanger Aftenblad.

Viktig å trene sammen

Onsdag hadde Risavika en storskala terrorøvelse. Alle nødetatene, kommunene Sola, Klepp, Sandnes og Stavanger, forsterkningsressurser og aktører i Risavika havn deltok.
Målet med øvelsen var å styrke nødetatene og forsterkningsressursenes evne til å håndtere en terrorhendelse med mange skadde.
I en beredskapssituasjon må de ulike instansene virke sammen, og det er derfor viktig å trene sammen.
Terrorøvelsen har vært planlagt siden januar 2013. Øvelsen var den største som er gjennomført i Rogaland de siste årene.
Les mer om saken hos Solabladet