Hopp til hovedinnhold


– Oppdragsgivere har for dårlig kunnskap

– Det legges altfor lite vekt på kvalitet, og for mye på ren innkjøpspris, sier Trond Simarud, daglig leder i Simarud Electronic. Han er ikke imponert over kompetansen til offentlige innkjøpere, ifølge NHO.

Han er daglig leder i Simarud Electronic AS, en familiebedrift som ble etablert i 1972. Den har 13 faste ansatte og holder til i Ski utenfor Oslo, og har vært NHO-medlem i fem år.

Kjernevirksomheten er å drive montering på spesialbiler som offentlige virksomheter trenger. Daglig leder Simarud nevner blant annet brannbiler, politibiler og spesialbiler til Statens vegvesen. I tillegg driver de utvikling av egne produkter av typen varsellys til bruk på biltak og sirener.

Det offentlige er stor kunde

Simarud anslår at kontrakter med det offentlige står for 80 prosent av omsetningen på 30 – 35 mill. Ofte er bedriften underleverandør til hovedleverandør av ulike typer biler.
– Vi er en solid bedrift, vi satser på kvalitetsprodukter hele veien, og er så avgjort konkurransedyktige på et marked som preges av tøffe tak, poengterer Simarud.

For mye vekt på innkjøpspris

Simarud er ikke imponert over offentlige innkjøperes kompetanse. Den er for dårlig, mener han. Det legges altfor lite vekt på kvalitet, og for mye på ren innkjøpspris. Likeledes er deres kunnskap om hva som foregår i markedet, generelt sett mangelfull.
Han opplever oftest at det ikke er kontakt mellom den kjøpende virksomheten og leverandørmarkedet. Tidligere var det mer dialog, men etter alle korrupsjonsavsløringene virker det for Simarud som om innkjøperne har trukket seg tilbake og bort fra markedet.
– Hvordan kan de da vite hva de skal spørre etter, hva som er det beste kjøpet for sin virksomhet, undrer han.

Les mer om saken hos NHO