Hopp til hovedinnhold
Norsk Luftambulanse - helikopter i Trondheim. Foto: Alasdair McLellan (2009)


Oppdaget ulovlig jammer i bil ved luftambulansebasen i Trondheim

Tidligere i vår avdekket Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) en ulovlig GPS-jammer i en bil i Trondheim. Føreren har nylig fått bot for bruk av ulovlig jammerutstyr fra politiet.

Saken ble straffeforfulgt av politiet, og føreren fikk en bot på 6.000 kroner, Nkom i en pressemelding.

Bruken av jammeren i Trondheim ble oppdaget av et av Nkoms automatiske tilsyn med frekvenser til navigasjonssystemer via fjernstyrte målestasjoner.

Den ble også oppdaget på et system driftet av Sintef, før en av Nkoms målebiler fant bilen og kontaktet politiet.

Avdelingsdirektør Per Eirik Heimdal i Nkom minner om at bruk og omsetning av jammere er ulovlig i Norge. Jamming forstyrrer frekvenser og kan ramme for eksempel GPS, Galileo og mobiltelefoni.

– GPS-jammeren som ble oppdaget i Trondheim, var plugget inn i 12V-uttaket i en bil.

Da bilen med den ulovlige jammeren ble funnet av Nkom, var den plassert om lag 650 meter unna en base for luftambulansen, forteller Heimdal, som mener at jammeren kunne skapt større problemer for GPS-utstyret om bord i et av basens ambulansehelikoptre.

Det har de senere årene vært en økning i tilfeller hvor elektronisk kommunikasjon har blitt forstyrret som følge av jamming. Eksempler på dette er luftambulanser og annen flytrafikk som har mistet GPS-signaler.

– Mange tror at jammere har begrenset rekkevidde og kun forstyrrer signaler i umiddelbar nærhet. Selv små og enkle jammere kan forstyrre signaler flere hundre meter unna og skape alvorlige forstyrrelser, sier Heimdal.