Hopp til hovedinnhold


Ønsker tydelige krav

Ambulanser i hele Norge klarer ikke overholde den anbefalte responstiden, ifølge fersk rapport. Tillitsvalgte krever mer bemanning og at anbefalingen byttes ut med et tydelig krav, skriver NRK Norge.Les også: Klarer ikke krav til aksess- og responstid
I 1998 vedtok Stortinget anbefalinger om at akuttpasienter i byer skal få hjelp innen tolv minutter, og innen 25 minutter i mer grisgrendte strøk.
16 år senere er responstiden over hele landet langt over anbefalingene, ifølge en ny rapport fra Helsedirektoratet.
Analysen slår fast at responstiden i byene ligger på 20 minutter og 30 minutter i distriktene.
Ambulansearbeider Tanja Hande ved Oslo universitetssykehus er ikke overrasket over tallene, og erfarer ofte hvor viktig de små marginene er for utfallet til en pasient. 
– Ofte kan det ta over 30 minutter før vi er fremme hos en pasient med hjerteinfarkt. Det er altfor lenge, og det er helt avgjørende for pasienten at vi kommer raskt til behandling – jo lengre tid som går, jo større skade får pasientene på hjertet sitt, sier Hande, som også er tillitsvalgt.

– Norge ligger langt bak

I 1998 gikk et akuttutvalg inn for krav til responstid, men dette ble avvist til fordel for Stortingets anbefalinger.
– Hadde vi fått forskriftsmessige krav på plass da, så hadde vi nok sett en annen utvikling på det, mener Jan Erik Nilsen, overlege og daglig leder ved kompetansesenteret for akuttmedisinNAKOS.
I Storbritannia derimot ble det innført krav om responstid allerede i 1997, og klarte etter få år å imøtekomme dem.
Nilsen sier han er skuffet over at Norge ligger så langt bak på dette området sammenlignet med andre land i Europa.
– Til og med Romania, som ikke er spesielt rikt land, har forskriftsmessige, lovmessige krav til responstider i ambulansetjenesten, sier han.
Les mer om saken hos NRK