Hopp til hovedinnhold


Ønsker fortsatt samlokalisering i Drammen

Administrerende direktør i Vestre Viken HF, Nils Fr. Wisløff, håper det blir gjort en ny vurdering av beslutningen om å legge ned SAMLOK i Drammen. Det skriver Vestre Viken i en pressemelding.

Bakgrunn fra VG: Maktspillet om nødsentralene

Siste: POD Beordret politimesteren i Bodø til å trekke seg ut av samlokalisert nødsentral i Bodø

Les også: 113-sentralen i Oslo ønsker ikke samlokalisering med politi og brann

– Det har vært, og er fortsatt, vanskelig å forstå hvordan det er mulig av Politidirektoratet å bruke store ressurser på å legge ned den eneste nødmeldingssentralen som fikk godkjentstempel av Gjørv-kommisjonen for måten den håndterte terrorhandlingen den 22. juli 2011, sier Wisløff.​

Bestemt av Stortinget

Det er Stortinget og regjeringen som har bestemt at samlokalisering av nødetatene er nødvendig. Bakgrunnen er flere nasjonale krisesituasjoner der kommunikasjonen mellom de tre blålys-etatene har sviktet.
Konklusjonen i en rekke granskinger og utredninger har vært at man kan sikre et bedre og tettere samarbeid ved å flytte sammen.
I VG-saken går det frem at Politidirektoratet (POD) ikke ønsket å bli tvunget med i en samlokalisering uten grundig utredning, fordi de primært ønsket seks store operasjonssentraler i Norge, hvor politiet var alene. Dette var en del av den såkalte Nærpolitireformen.

Ble ikke konsultert

Hos Vestre Viken HF var reaksjonene sterke da det ble klart at nødsentralen ble flyttet til Tønsberg, hvor det allerede var klart at helse ikke ønsket å bli med på en operasjonssentral.
- Foretaket ble heller ikke konsultert for å avklarte SAMLOKs videre drift og utvikling, gitt flytting av politiet til Tønsberg. Det ville jo avklart at Vestre Viken AMK ikke kan flyttes til Tønsberg hvor det jo allerede finnes en annen AMK-sentral som ikke ville samlokaliseres, forteller Wisløff.

SAMLOK = en suksess

- Den motstanden som POD tydeligvis har hatt mot samlokalisering er ikke enkel å forstå. I Drammen har jo de tre etatene vært samlokalisert, og det har gitt svært gode resultater. Det ble ikke minst bevist under den kaotiske og uoversiktlige situasjonen den 22. juli 2011, sier Wisløff.
Les hele pressemeldingen hos Vestre Viken