Hopp til hovedinnhold


Om Aspirin som livreddende behandling ved hjerteinfarkt

I forrige uke publiserte Nordlys og andre media en nyhetssak om at at acetylsalisylsyre eller Aspirin kan løse opp blodproppen som forårsaker hjerteinfarkt, og det ble gitt råd om at alle i risikogruppen bør ha en slik tablett i lomma, skriver Maja-Lisa Løchen, professor forebyggende medisin/overlege hjertemedisin/Institutt for samfunnsmedisin UiT, hjertemedisinsk avdeling UNN i Nordnorsk debatt.

Bakgrunn: – Flere kunne ha vært reddet

Det stemmer dessverre ikke at virkestoffet acetylsalisylsyre (forkortet ASA, selges som tabletter kalt Aspirin, Albyl-E, Magnyl, Acetylsalisylsyre mfl) kan løse opp blodpropp – altså det som forårsaker et hjerteinfarkt – i løpet av kort tid.
Det kan imidlertid bremse utviklingen av en begynnende blodpropp, bidra til at en allerede dannet propp bruker lengre tid på å vokse seg større, eller bremse utviklingen av flere blodpropper i hjertet. Slik kan tabletten bidra til at konsekvensene av infarktet blir minst mulig.
Når det dannes en blodpropp i en av hjertets kranspulsårer så mister en del av hjertemuskelen den blodforsyningen som er nødvendig for at vevet skal fungere normalt og holde seg levende.
Det er avgjørende for hjertet at blodforsyningen gjenopprettes så raskt som mulig, for eksempel ved at blodåren blokkes ut ved hjelp av en ballong som føres inn i kranspulsåren ved hjelp av et kateter, eller ved at det gis medikamenter som løser opp proppen (det som ofte kalles for «plumbo»).
Derfor er regel nr 1: ring 113 ved symptomer som kan gi mistanke om hjerteinfarkt. «Plumbo» må nemlig gis i løpet av de 2 første timene etter at symptomene oppstod. Etter dette er proppen blitt hard og uoppløselig, og utilgjengelig for effekten av «plumbo». Oppblokking av blodåren bør også skje så raskt som mulig.

Om du velger å stole på at acetylsalisylsyre i lomma kan redde deg, så sørg i alle fall for at du har kjøpt tabletter som virker raskt, slik som Aspirin «Bayer» 500 mg eller Acetylsalisylsyre Norfri «Evolan Pharma». Husk også at tabletten skal tygges! Snakk med fastlegen din om du er i faresonen og derfor bør ha Aspirin i lomma.

Til slutt er det viktig å nevne at hos personer som allerede har hatt et hjerteinfarkt, så er Aspirin anbefalt som daglig medisin for å forebygge nye hjerteinfarkt. Men hos hjertefriske personer er ikke Aspirin noe en skal ta som en daglig medisin.

Les hele innlegget i Nordnorsk debatt