Hopp til hovedinnhold
Nesekateter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Nesekateter. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Oksygen i forkledning

Men dersom man tar ordinasjoner fra norske leger bokstavelig, kan det gi overraskende resultater, skriver Øyvind Stople Sivertsen i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Mange akuttmedisinske tilstander bedres dersom pasienten behandles med oksygen. En ofte brukt anbefaling er å gi oksygen 2–4 l/min via nesen.

De siste årene har jeg lagt merke til flere ulike begreper for utstyret som benyttes i denne typen oksygenbehandling.

Oksygen gitt via nesegrime høres ofte i akuttsettinger. Brillekateter brukes også. Eller hva med nesebrille? Dette ordet ble nylig brukt i et innsendt manus til Tidsskriftet, og har også stått på trykk hos oss tidligere.

Et raskt bildesøk på «nesegrime» og «nesebrille» avdekker henholdsvis dressurutstyr for hund og klassisk spionforkledning med bart, briller og buskete øyebryn.

Seks muligheter

I Tidsskriftets nettutgave finner jeg fem termer for dette akuttmedisinske utstyret, her nevnt etter avtagende frekvens: nesekateter (brukt 18 ganger), nesegrime (3 ganger), brillekateter (2 ganger), nesebrille(1 gang) og nese-brille-kateter (1 gang).

Selv om det antakelig er lite sannsynlig at sykepleierne finner frem forkledning eller hunderemedier i en akuttsetting, tror jeg det er fornuftig å holde seg til termen nesekateter i forbindelse med oksygenbehandling.

Se bilder og les mer om saken hos Tidsskriftet