Hopp til hovedinnhold
To redningsskøyter deltok i søket etter at en kvinne og en mann i 20-årene falt i sjøen og omkom under en tur i Flekkefjord kommune. Mannen er fremdeles savnet. Redningsselskapet/RS «Erling Skjalgsson»
To redningsskøyter deltok i søket etter at en kvinne og en mann i 20-årene falt i sjøen og omkom under en tur i Flekkefjord kommune. Mannen er fremdeles savnet. Redningsselskapet/RS «Erling Skjalgsson»


Økning i antall drukningsulykker

I første kvartal druknet 20 personer i Norge. Det er høyeste antall på åtte år.

Åtte personer omkom i drukningsulykker i mars. Redningsselskapet skriver at både antall drukningsulykker i mars og totalt i første kvartal er de høyeste på åtte år.

– Politisk vilje og et lagarbeid mellom alle oss som jobber med forebygging er nødvendig for at færre skal drukne. Og som enkeltpersoner bør vi alle ha som vane å tenke sikkerhet når vi ferdes ved og på sjø og vann, sier generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet i en pressemelding.

Drukningsulykkene skjedde på tur, etter fiske fra land. Redningsselskapet opplyser at sju druknet i forbindelse med bruk av fritidsbåt. Tre av disse druknet fra kajakk, mens tre personer mistet livet etter å ha falt i sjøen mellom båt og brygge. Så langt i 2024 har det også vært to ulykker fra yrkesfartøy (begge mindre fiskebåter), to ulykker under bading i svømmebasseng innendørs og én ulykke etter at et kjøretøy havnet i sjøen. 17 menn og tre kvinner druknet i første kvartal i år. Ni av mennene, det vil si 45 prosent, var 60 år eller eldre.

Selv om det kan bli varmt i lufta i april, er det fremdeles kun mellom to og fem grader i sjøen langs hele norskekysten. Faller du ut i kaldt vann får kroppen kaldtvannssjokk. Du reagerer med å gipse etter luft og hyperventilere. Det øker faren for å puste inn vann og drukne.

– Pass på deg selv og andre rundt sjø og vann. Skulle du likevel være uheldig å falle uti, er det viktig å prøve å beholde roen og få kontroll over pusten. Så kan du finne ut hvordan du kan berge deg selv eller få hjelp, sier Tanja Krangnes