Hopp til hovedinnhold


Øker risiko for psykisk sykdom

Hodetraumer – som hjernerystelse, kraniebrudd og alvorlige hodeskader med blødninger –  øker risikoen for psykisk sykdom med 400 prosent, ifølge Forskning.no.
– Jeg er litt overrasket over resultatene våre. Jeg hadde forventet at det ville være en sammenheng, men den er sterkere enn jeg hadde regnet med, sier lege Sonja Orlovska, som står bak undersøkelsen.
Den største studien i verden
Undersøkelsen fra Psykiatrisk Center København er den største av sitt slag i verden. Forskerne har tatt utgangspunkt i alle personer som er født mellom 1977 og 2000, i alt 1,4 millioner mennesker, og fulgt dem frem til 2010.
I perioden har 113 906 av dem vært på sykehuset med en hodeskade, og fire prosent har senere fått en psykiatrisk diagnose.
Det er de psykiske lidelsene depresjon, schizofreni, bipolar lidelse og såkalte organiske psykiske lidelser forskerne har sett på. Organiske psykiske lidelser er sykdommer som skyldes en forutgående fysisk skade. Forskerne kom fram til at hodeskade ga:

  • 65 prosent større risiko for schizofreni
  • 59 prosent større risiko for depresjon
  • 28 prosent større risiko for bipolar lidelse
  • 439 prosent større sannsynlighet for en organisk psykisk lidelse

Det er i det første året etter et hodetraume det er størst risiko, men selv 15 år etter ser forskerne fremdeles en vesentlig økt risiko.
Dyrestudier har vist at en hodeskade gir en betennelsestilstand i hjernen, og det gir økt risiko for psykiske symptomer.
Referanse:
Sonja Orlovska m.fl: Head Injury as Risk Factor for Psychiatric Disorders: A Nationwide Register-Based Follow-Up Study of 113,906 Persons With Head Injury, The American Journal of Psychiatry, 2013, DOI: 10.1176/appi.ajp.2013.13020190
Les mer om saken hos Forskning.no