Hopp til hovedinnhold


Økende antibiotikaresistens også i Norge

I mange av de mest populære ferielandene til nordmenn, som Hellas, Italia, Thailand og Portugal, florerer multiresistente bakterier som det er bortimot umulig å behandle, skriver VG i dag.
Nå øker også resistenstilfellene også i Norge. Stadig flere nordmenn kommer tilbake fra utlandet med bakterier som de ikke blir kvitt - fordi disse er blitt motstandsdyktige mot antibiotika.
I 2010 ble det registert 417 pasienter med MRSA-infeksjon i Norge. I 2014 økte tallet til 832 tilfeller, ifølge det norske meldesystemet for smittsomme sykdommer.
– Vi opplever mye mer resistens enn for bare fem år siden. Pasientene finnes på mange avdelinger, i alle aldre, både voksne og barn, sier seksjonsoverlege Dag Berild ved Oslo universitetssykehus.
– Nå er tarmbakterien ESBL kommet sterkt. Den smitter lett mellom mennesker og vi ser disse pasientene nesten daglig. Dette var utenkelig for få år siden, sier Berild.

Skyldes massivt overbruk av antibiotika

ESBL ble først registret i 2012 - med 13 tilfeller. I 2014 var det totalt 32 smittede og hittil i år er det registret 23 pasienter med bakterien. Men de reelle tallene er trolig mye høyere:
– Rikshospitalet har omtrent 15 prosent resistens, mens Ullevål ligger på seks til syv prosent. Landsgjennomsnittet er på fem prosent. Dette er ESBL-bakterer som er hissige og vanskelige å bli kvitt. Vi ser stadig mer av det, sier seksjonsoverlege Dag Berild.
De bakteriene som man frykter mest, kommer i nesten alle tilfeller via folk som har vært innlagt på sykehus i utlandet, opplyser Folkehelseinstituttet.
Se kart og les mer om saken hos VG