Medieklipp
Ny svensk studie viser høyt stressnivå hos ambulansepersonell
Utrykning til akutte oppdrag viser å øke forekomsten av stressrelaterte sykdommer hos svenske ambulansearbeidere.
– Ambulansepersonell har en betydelig høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk, hjertebank, depresjon, og andre helseproblemer, forteller Kåre Karlsson, ambulansesykepleier i Skövde med doktorgrad i emnet, i et intervju til Sveriges Television.
Nå skal over tusen ansatte i den svenske ambulansetjenesten få opplæring i å takle stresset som forskning viser at alt ambulansepersonell er berørt av, uavhengig av erfaring eller om de merker det selv.
Kåre Karlsson har fulgt over 4500 ansatte i den svenske ambulansetjenesten over flere år og sammenlignet disse med andre yrkesgrupper som ble matchet etter alder, kjønn, utdanningsnivå, inntekt og boligregion.
Totalt 13.543 personer ble inkludert i studiene.
Økt hjertefrekvens
I sine studier har han blant annet sett på hva som fysisk skjer med ambulansepersonell som rykker ut på akutte oppdrag.
I studiet ble det blant annet funnet at ambulansepersonellets hjertefrekvens økte med gjennomsnittlig 70 prosent under utrykning til et akutt oppdrag, uavhengig av hva de gjorde før alarmen gikk av.
Økningen var lik, uavhengig av utdanningsnivå, erfaring eller kjønn på ambulansepersonellet.
I en annen studie med en litt annen tilnærming ble det vist en økning i hjertefrekvensen med 35 prosent.
Studiene til Karlsson viser også at utrykninger til mistanke om hjerteinfarkt, hjerneslag, barn og trafikkulykker ser ut til å gi mer utslag av stresshormoner enn andre oppdrag.
Les mer om saken på Sveriges Television sine nettsider.