Medieklipp

Fra traumemottak Ullevål.

Nytt studie på overgangen fra et todelt til ett traumeteam

Hvordan påvirket overgang fra et todelt til ett traumeteam andelen under- og overtriager?

Publisert Sist oppdatert

Det er Kenneth Thorsen, overlege i gastrokirurgi og ansvarlig lege for traumeregisteret ved Stavanger Universitetssjukehus, som presenterer funnene av studien i et innlegg til NKT-Traume.

Traumer er en ledende årsak til død og uførhet for mennesker <45 år globalt, inkludert i de nordiske land.

For å begrense skadevirkningene av traumer er optimalt samarbeid og optimal behandling i alle ledd av traumekjeden essensielt.

Undertriage er i utgangspunktet definert som en alvorlig skadd pasient (ISS>15) som ikke blir transportert til et traumesenter, mens i Norge blir begrepet undertriage vanligvis brukt om alvorlig skadde pasienter som ikke blir tatt imot av et traumeteam ved ankomst sykehus.

Undertriage kan påvirke utfallet til pasienten negativt og det er derfor viktig å monitorere dette, for eventuelt å kunne justere traumekriterier eller bruken av disse.

I Stavanger hadde man et todelt traumeteam (fullt og begrenset) fra 2009-2017. Dette ble initiert både for å redusere undertriage, men også for å begrense ressursbruken.

Begge endepunkter ble de første årene etter endringen bedre som følge av dette. Undertriagen gikk ned fra ca 30% til 15-20% i årene som fulgte og ressursbruken gikk totalt sett ned. Imidlertid økte overtriagen årlig i den senere perioden og var i 2017 over 80%.

Med anbefalinger fra nasjonalt hold om å kun ha ett traumeteam gikk vi over til dette fra 01.01.2018. Den påfølgende undertriagen økte da til 30% igjen det påfølgende året.

Når vi så på hvem som undertriageres, så er det i all hovedsak eldre >60 år med lavenergi fall.

32/49 (65%) av undertriagerte pasienter i denne to års perioden var eldre >60 år der alle unntatt en hadde lav energi traumer (en syklist). Alle disse 32 pasientene hadde minst ett relativt kriterie hvor traumealarm da kunne/burde vært utløst.

Kun 8/49 (16%) hadde ingen traumekriterer, men altså likevel alvorlig skade. Alle disse pasienten var mellom 25-57 år gamle med fall eller sykkelulykker som mekanisme.

De aller fleste av de undertriagerte pasientene har hodeskader (34/49 (69%) og noen har thoraxskader. Det er også bemerkelsesverdig at av de 49 undertriagerte var det kun 1 MC og en bilulykke.

Generelt er det åpenbart at det er lavenergitraumer og myke trafikanter som går under radaren vår.

Overtriage vil si å gi et traumeteam til en pasient med ISS <16. Dette kan også være et problem i et travelt akutt mottak.

I 2017 hadde vi i Stavanger over 730 traumealarmer, inkludert begrensede alarmer. Noen ganger stjeles da ressurser fra syke pasienter med andre lidelser enn skader til uskadde pasienter.

Dette kan også få negative utfall for andre syke mennesker, og overtriage er derfor også en viktig problemstilling å forbedre.

Som en direkte konsekvens av funnene i denne studien har vi i Stavanger innført et prosjekt kalt P21 med geriatrisk traumateam “on demand”.

Dette er for pasienter >60 år som bruker blodfortynnende og har falt fra egen høyde. Hvis kriteriene for denne triageringen er til stede, får pasienten gå direkte til CT caput uten forundersøkelse på sykehuset.

Les mer om P21-prosjektet og andre saker på traumeomsorg på NKT-Traume sine nettsider.

Powered by Labrador CMS