Hopp til hovedinnhold


Nytt konsept for blålysvarsling til finalen i "Skaperen" på TV2

Politimannen Eivind Guldseth (35) gikk onsdag kveld videre til finalen i TV2-programmet skaperen med sitt sirene-system.

eivind_guldseth_jpgPolitimannen Eivind Guldseth (35) gikk onsdag kveld videre til finalen i TV2-programmet skaperen med sitt sirene-system.

Ambulanseforum avslører: Dette er en gammel idé!

Les hele saken på Adressa: Trøndersk oppfinner til Skaperen-finale

Mer om: Semifinalen og Eivind Guldseths konsept

- Bedre fremkommelighet og dermed kortere kjøretid for ambulansen kan redde livet til mellom 100 og 400 flere hjertepasienter i året her til lands. Til sammenligning heter det seg at 10-50 personer berger livet hvert år takket være røykvarslere, sier Guldseth til Adresseavisen.

Demonsterte med lekebiler
Oppfinneren, som er politimann i Selbu, gikk onsdag kveld videre fra semifinalen i oppfinnerkonkurransen Skaperen på TV2. Med radiostyrte lekebiler demonstrerte han hvordan vanlige bilister skal gjøres oppmerksomme på at et utrykningskjøretøy nærmer seg, og dermed komme seg unna.

Gjennom sin niårige erfaring som politimann har Guldseth lært at det ofte kan være vanskelig å komme fram med utrykningskjøretøy i trafikken.

- Snakker vi om hjertepasienter kan det stå om livet, og ett minutt fra eller til er ofte avgjørende. Ved annen sykdom og brann er tidsfaktoren selvsagt også viktig.

Ser for seg interesserte forsikringsselskap
Systemet Guldseth har utviklet består av en radiosender i utrykningsbilen og mottakere i «alle andre» biler. Hensikten er at når uttrykningskjøretøyet setter opp farten og slår på sirenen, sendes det signal som aktiviserer sirener inne i biler som ligger innenfor en radius på 200-300 meter. Med dette skal bilistene få mer tid til å gli til side enn slik det er med dagens system.

Mottakeren som skal plasseres inne i privatbilene skal koste rundt 300 kroner, og Guldseth ser for seg at forsikringsselskapene vil være interessert i å sponse et slikt tiltak som kan være skadeforebyggende.

Kjemper om én million kroner
Det var en tydelig lykkelig oppfinner som sto igjen som vinneren av den femte semifinalen i Skaperen. Guldseth fikk flest stemmer av publikum, og slo med dette både lekehoppbakke, barnevogntrekk, slalomskosåle og en miljøvennlig kiste.

Dagens semifinale var den nest siste av i alt seks. Finalen sendes direkte på TV2 11. mars, og Guldseth skal da kjempe mot fem andre finalister om hovedpremien på én million kroner.