Hopp til hovedinnhold


Nytt internasjonalt symbol for hjertestarter lansert

The International Liaison Committe on Resuscitation lanserer i disse dager et internasjonalt symbol for hjertestartere. Symbolet skal finnes overalt der en hjertestarter er plassert. Svenskene har startet en informasjonskampanje.

The International Liaison Committe on Resuscitation lanserer i disse dager et internasjonalt symbol for hjertestartere. Symbolet skal finnes overalt der en hjertestarter er plassert. Svenskene har startet en egen informasjonskampanje.

Les hele saken på Hjärt-Lungfondens hjemmeside: Ny internationell symbol visar vägen till hjärtstartare

10 000 svensker rammes hvert år av hjertestopp. Bare 300 overlever.

- For å redde et menneske som plutselig rammes av hjertestopp kreves rask innsats. Vi regner med at det går an å øke overlevelsesstatististikken fra 300 til 1200 liv i året, om flere kan HLR og flere bruker hjertestartere tidlig, sier Staffan Josephson, generalsekreterar for det svenske Hjärt-Lungfonden.

Fakta om plutselig hjertestans i Sverige

  • 10 000 rammes. Hvert år rammes cirka 10 000 svensker av plutselig hjertestans.
  • Hjertet stanser. Den som rammes blir bevisstløs innen 10-20 sekunder, slutter å puste og savner livstegn.
  • 300 overlever.
  • Hvert minutt teller. Innsats de første minuttene er livsviktig. HLR og elektrisk sjokk er eneste måte å redde livet på.
  • Mange spørsmålstegn. Åreforkalkning og et 20-talls ulike hjertesykdommer kan ligge bak plutselig hjertestans. Man vet fortsatt lite om årsakene om hvorfor noen rammes. Det trengs mer forskning.
  • Nytt symbol viser vei. Det nye internasjonale symbolet for hjertestartere skal finnes overalt hvor en hjertestarter er utplassert.