Hopp til hovedinnhold


Nytt apparat avslører ruspåvirkede sjåfører

15 minutter etter at politibetjentene hadde fått kurs i å bruke et nytt apparat for å avsløre ruspåvirkede sjåfører, ble den første bilisten stanset - mistenkt for bruk av blant annet metamfetamin, skriver NRK Nordland.
Et nytt apparat skal hjelpe Utrykningspolitiet med å avsløre bilister som kjører med ulovlige stoffer som for eksempel narkotika i kroppen.
Prøve av spytt settes inn i apparatet, og prøven analyseres i løpet av få minutter. Ved positiv indikasjon blir vedkommende sendt til lege for blodprøve.
tall fra Folkehelseinstituttet viser at det hver dag gjennomføres 140 000 bilturer her i landet med en ruspåvirket fører bak rattet.
– Hver fjerde omkomne i trafikken har en direkte årsak med rus. Klarer vi å forhindre ulykker med dette apparatet, så er det et veldig godt trafikksikkerhetstiltak, sier Knut Danielsen, sjefen for Utrykningspolitiet i Nordland.
Like etter kursslutt tok en patrulje med seg apparatet ut for å prøve det, og etter 15 minutter gav apparatet utslag på to stoffer. Det ene stoffet metamfetamin.
– At det skulle gå så fort, hadde vi ikke drømt om, sier Danielsen, som håper apparatet vil virke forebyggende og avskrekkende
Les mer om saken hos NRK Nordland