Hopp til hovedinnhold
Nyfødt med tilsynelatende god Apgar-skår! Illustrasjonfoto: Wikimedia Commons
Nyfødt med tilsynelatende god Apgar-skår! Illustrasjonfoto: Wikimedia Commons


#6 Slik håndterer du en normal fødsel

Når er fødselen i gang? Når skal man kjøre til sykehus, og når blir man der man er? Hva er forskjellen mellom en kynner og en rie?  Hvilke stadier går man gjennom i løpet av en fødsel? Hvilke grep skal man bruke for at kvinnen ikke skal revne?

 I 6. episode av podkastserien Du puster for fort er det tid for å snakke om den normale fødselen.

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

– Alle paramedicene jeg har undervist på Høgskolen i Gjøvik kunne ha forløst kona mi, sier Thorbjørn Brook Steen, overlege på Ullevål sykehus Kvinneklinikk som for øvrig er firebarnsfar. – Dere har håndlaget!

Ole Kristian hadde ham som foreleser på paramedic-studiet, og han var en av de første han tenkte på da han skulle i gang med å lage denne podkastserien. Oppgaven til Thorbjørn er krystallklar:

– Du skal gjøre meg og lytterne litt tryggere på fødselsoppdrag!

Thorbjørn konstaterer at det er viktig å holde roen.

– Det er ikke lett, men trekk pusten og vær rolig. Dette er en naturlig prosess som stort sett går veldig bra. Den gravide er ikke en pasient og barnet er ikke en sykdom. Det er noe positivt. Stol på deg selv!

Han oppfordrer også til å trene regelmessig på fødselsoppdrag.

Thorbjørn definerer rier som mer regelmessige, lengre og kraftigere enn kynnere. Vil man skille mellom kynner og rier kan en grei måte være å se på intervallene. Har man et intervall på to eller tre på ti minutter, dreier det seg mest sannsynlig om rier.

Fødselen deles inn i tre eller fire faser. 

  1. Latensfasen  - når man har gått med «rier» i flere dager, dreier det seg trolig om kynnere, som gir mer blod til morkaka, og som gjør alt klart til fødsel.

Deretter følger de tre stadiumene i selve fødselen:

  • Stadium 1: Åpningsfasen. Aktiv fødsel, regelmessige rier, livmormunnen går fra 2-10 centimeters åpning.
  • Stadium: 2: Utdrivningsfasen. Trykkefasen. I denne fasen er det mest action. Livmormunnen er fullåpen og hodet kommer til syne. Stikker man inn to fingre i kjønnsåpningen kan man kjenne hårtuster og hodet. Når skal man trykke og ikke? Hvordan veilede kvinnen i dette? Og hvordan sørge for at hun ikke revner ved å holde på mellomkjøttet!
  • Stadium 3: Etterbyrdfasen. Barnet er ute. Skal man avnavle? Når i så fall?
Det er viktig å kontrollere hodets fart, og å holde et grep slik at mellomkjøttet har mindre sjans for å revne. Foto: Live Oftedahl


Sjekk også YouTube eller Google «Ritgens manøver», «finske grepet» eller «The Norwegian Way - perineal support».

– Det viktigste man skal gjøre er å støtte perineum, mellomkjøttet, og bremse farten til hodet. La hodet «krone» over en ri. Det vil si at man ser hodet der en krone ville sittet. Da er hodet på sitt største i åpningen, og man tøyer vevet over en ri og slipper ungen ut på neste.

Trykketrangen er stor her.

Ved å be den fødende om å puste som en hund, så vil det automatisk være slik at hun ikke klarer å trykke så hardt.

Vil du høre mer?