Hopp til hovedinnhold


Nye funn i kampen mot resistente bakterier

Et forskerteam ved New York University har funnet årsaken til at noen bakterier er resistente mot antibiotika.

Et forskerteam ved New York University har funnet årsaken til at noen bakterier er resistente mot antibiotika.

Oppdagelsene kan gjøre fremtidens antibiotika mer effetiv i lavere doser, skriver BBC.

Resistente bakterier, som man mener skyldes for stor bruk av antibiotika, er et økende problem, og eksperter har lenge ment at man er nødt til å utvikle nye medisiner for å ta knekken på disse.

Nå har derimot en gruppe amerikanske forskere klart å identifisere de resistente bakterienes forsvarsmekanisme, noe de mener gir mulighet for å forbedre allerede eksisterende antibiotikatyper.

Forsvarer seg med nitrogenoksid
En studie publisert i det amerikanske forskningsbladet Science viser at bakterienes evne til å stå imot antibiotika kommer av at de produserer nitrogenoksid.

Dette stoffet hjelper bakterien med å nøytralisere de skadelige bestanddelene i antibiotika, og minsker dermed skadevirkningen slik at bakterien klarer å overleve.

Nitrogenoksidet produseres av et enzym i bakterien, og teamet oppdaget at dette enzymet aktiveres når bakterien blir eksponert for antibiotika.

- «Snarvei»
Leder for studien, Dr. Evegeny Nudler, sier til BBC at funnene vil gi dem en «snarvei», fordi de ikke blir nødt til å finne opp helt nye medisiner.

- Vi kan forbedre virkningen av allerede etablerte antibiotikatyper, og gjøre dem mer effektive i lavere doser, sier han.

Les hele saken på VG: Nye funn i kampen mot resistente bakterier