Hopp til hovedinnhold
Drukning. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Drukning. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


#33 Slik ser du at noen drukner

– Drukning er en prosess, ikke et resultat. Hvordan se at noen drukner før de ligger og flyter bevisstløse på ryggen, magen eller på bunnen? Du puster for fort er i gang igjen. Her er første episode i 2019.

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Årlig drukner rundt 100 personer i Norge. I fjor lå det an til rekordår. I mai meldte Aftenposten at 11 hadde druknet den måneden. Vi drukner også på feriereiser i utlandet. Canariajournalen har stadig saker om druknede skandinaver.

Du puster for fort tar deg med til et drukningsseminar i regi av Luftambulanseavdelingen til Oslo universitetssykehus.

Barn kan drukne rett ved siden av deg

Først ut er John Mogensen, som er en dansk kystlivredder. Hans store ønske er at folk flest skal lære seg å gjenkjenne tegnene på drukning, slik at man kan gripe inn før noen faktisk har druknet.

– Barn drukner i svømmehallen, voksne langs kysten. De som drukner langs kysten er ofte 50 meter fra land, forteller Mogensen.

Det er nemlig gjerne barn og eldre menn som drukner.

Mogensen viser en film fra en svømmehall i Danmark hvor en jente på 5 år er i ferd med å drukne mens badevakta går forbi tre ganger uten å få det med seg, og det gjør heller ikke faren. Han skulle så gjerne ha vist dette gode eksempelet i Danmark, men han får ikke lov.

Kjennetegn

– Badevakten ser ikke tegnene. Foreldrene føler seg som dårlige foreldre, men faren holdt øye med henne konstant, bortsett fra akkurat i dette øyeblikket.

Mogensen mener at de som passer på i Danmark ofte ser på drukning som et resultat. Det er ikke godt nok. En drukning bør være oppdaget før noen ligger og flyter bevisstløse.

– Vi vil gjerne at de lærer å se tegnene før det skjer: Personen roper ikke etter hjelp, det er noe med måten man er over og under vann på. Man puster på en uheldig måte hvor det ofte blir at man puster inn under vann og når ansiktet kommer åpnes munnen og så synker man igjen. Det kan være litt bevegelse på armene.

Personens kropp ligger ofte loddrett, fordi man ikke flyter ordentlig på hoftene.

– Det kan ta fra 20 til 60 sekunder. De som mangler dette tyngdepunktet på hofta framfor brystet må man være obs på.

– Hadde befolkningen visst hva de skulle sett etter, så kunne man hjulpet hverandre å holde et øye. Husk den loddrette bevegelsen!

Mogensen er også opptatt av om svømming er en sport eller en ferdighet alle bør ha. I Danmark er det dyrt å lære seg å svømme.

– Er det kun de fattige som skal drukne?

Hør også om hverdagen til en livredder i Danmark. Hva opplever de? Hva regner man som prisen for et menneskeliv i Danmark? Hva koster de ulike leddene i akuttkjeden? Lær også om observasjonstid og responstid.

Vil du høre mer?