Hopp til hovedinnhold
Mohammad Derawi viser fram trådløs EKG. Foto: Live Oftedahl
Mohammad Derawi viser fram trådløs EKG. Foto: Live Oftedahl


#25 Hvor lenge er det til vi flyr rundt i ambulansedroner?

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Tidligere: Vil utvikle ambulansedroner
Fra NRK: Droner kan bli framtidens ambulanse

Podkasten Du puster for fort, tok turen til NTNU Gjøvik for å høre hvilke luftige planer Derawi, som ble professor i en alder av 29 år, har.

Et lite søk på internett avslører for øvrig at han er blant tidenes yngste professor i Norge: Filosofen Arne Næss ble professor i en alder av 27. Universitetet i Bergen slo matematikeren Jan Martin Nordbotten til professor  i en alder av 27 år i 2014. Samme år ble lingvist Terje Lonhdal professor som 28-åring ved NTNU.

Les også: Helse nord vil bruke droner til livredning og søk
Mer: Røde kors har allerede to droner

Derawi, som er født og oppvokst i Danmark, kom til Gjøvik i 2008 for å fullføre en mastergrad i informatikk, og ble «halvforelsket i Mjøsa».

– Etter at jeg tok doktorgraden så har jeg limt meg fast i denne lille byen.

Han har «alltid» vært interessert i droner. En dag kom han over et firma i Tyskland som hadde laget en transportdrone, og tenkte følgende:

– Er det mulig å transportere vanlige folk som i en taxi, så kan man også transportere helsepersonell.

Så du vil transportere folk med droner, ikke bare hjertestartere? spør Ole Kristian Andreassen, mannen bak «Du puster for fort». 

– Ja, men dette vil ikke erstatte ambulansebiler eller legehelikoptre, men kan brukes som et supplement. Det vil være situasjonsformålet som definerer bruken.

I begynnelsen ser han for seg en «legepilot» som styrer dronen, akkurat som Über har begynt å lage taxidroner. Men om 10-15 år ser han for seg at ambulansedroner skal kunne bli autonome og flys via kontrollrom.

– Er pasienten i en kritisk tilstand må selvsagt lege være med, men ikke for å fly dronen.
Derawi ser for seg en ambulansedrone i hver by.

Les også: Bergen brannvesen har begynt med droner

I Norge er det litt over 100 byer når man definerer det som en plass med 5000 innbyggere og oppover, som har et tettsted med handel og servicefunksjoner, ifølge Kommunal-rapport. (Artikkel fra 2000.)

– Vil det hjelpe responstiden til ambulanse-Norge? lurer Ole Kristian på.

– Det er akkurat det vi ønsker å redusere. Responstiden for å redde liv.

Hør mer om hvor langt han mener dronene kan fly om noen år, og hva han tenker om sikkerhet, med mer på podkasten.