Du puster for fort
#39 Sepsisfokus, hypotermi, 113 og Norhguiders forlis – livepodkast i Tromsø
– Før vi fikk sepsistilsyn i Tromsø sto det «rød løper» på whiteboard-tavla i ambulansetjenesten i mange år. De fremste akuttmedisinske ekspertene er de som er ute i hverdagen og gjør jobben. De må bestemme hvordan vi skal komme videre i tjenesten, sier Charles Aune-Lundberg, ambulansearbeider og fagutvikler i Tromsø, bestemt.
Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.
Sesong 1 – artikler og lenker på Ambulanseforum her
Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum
Hør:#39 Live fra Tromsø – del 2 (Spotify)
To hovedpersoner i NRKs dokumentarserie 113, Charles Aune-Lundberg og Robert Olsen, samt redningsmann Arne Marius Pettersen er dagens gjester på livepodkast i Tromsø.
Du hører Ole Kristian Du puster for fort Andreassen og Live Oftedahl, redaktør i Ambulanseforum, intervjue gjestene.
Til 19.45: Charles forteller hvorfor UNN begynte med prehospital sepsisbehandling, samt hvordan de prøver å fokusere på hypotermi når de har øvelser annenhver uke, og lykkes i større og mindre grad.
19.45–34.20: Robert Olsen, ambulansearbeider på Finnsnes, forteller om hvordan det var å være med på NRK-serien 113 og dele med tv-seerne at han så faren dø av hjertestans i Thailand på Skype mens han selv satt maktesløs hjemme i Norge.
34.53–55.00: Arne Marius Pettersen, redningsmann i Lufttransport, forteller om redningsaksjonen på nord for Svalbard 28. desember da Northguider havarerte og de måtte redde 14 fiskere i 23 minusgrader og sterk vind.
Sepsis og hypotermi
– Er vi gode nok på hypotermi i hverdagen Charles? spør Ole Kristian.
– Det er ingen gode nasjonale retningslinjer på hva vi gjør utenom når pasienten er hypoterm alene som diagnose. I Tromsø er jeg overbevist om at mine kollegaer har hypotermi som en av sine første tanker når de kommer ut til pasientene, sier Charles Aune-Lundberg.
– Hvor i ABCDE kommer hypotermi-fokuset i Tromsø?
– I Tromsø liker jeg å kalle det AB-T-CDE. T (temperatur) kommer egentlig på E, sier Charles. – Når pasienten puster godt nok, så kan vi få dem til et varmt sted og så gjøre videre primærundersøkelse. Det er i hvert fall tanken og vi øver på det.
Men en ting er det å snakke om og det og tro at man er enige, en annen ting er når man er øver, synes Charles. Han forteller om en øvelse de hadde for ikke så lenge siden hvor de egentlig var enige om å prioritere hypotermien først. De spilte at en av lærlingene hadde falt seks meter rett ned på betongen.
– Det som skjer er at vi går ut og gjør noe annet. Det var både et pågående B-problem og et C-problem, og da begynte vi å eksponere. Sunniva, som var markør, ble ise fette kald, og var ikke helt fornøyd.
Om å dele hverdagen
Robert Olsen, ambulansearbeider på Finnsnes, forteller om hvordan det var å bli filmet på jobb i NRK-dokumentarserien 113, hvordan de forholdt seg til taushetsplikten og tok etiske forholdsregler.
– Jeg hadde ingen forventninger om hvordan dette ville bli og hvordan det kom til å utarte seg, forteller Robert.
– 113-serien har vært en utrolig affære.
Da serien ble en formidabel suksess med halve Norge benket foran skjermen hver uke, så ble deltakerne i serien raskt både lokal- og rikskjendiser. Det har Robert fått føle litt på.
Da P3-morgen kjørte et lite klipp fra Robert og Finn Åge sitt oppdrag med en 15-åring som hadde brekt armen på holka, og Robert brukte litt nordnorsk språkdrakt, så ble det intervjuer med store norske medier. Innsikten serien har gitt i arbeidshverdagen er unik.
– Nå vet folk litt mer. Det er jo fantastisk flott å vise hva vi holder på med, og jeg er jo stolt av å vise det fram, sier Robert.
– Var det noen utfordringer i forhold til personvern og taushetsplikt? lurer Ole Kristian.
Northguider: En dårlig dag å havarere på
– Det var 23 minus og blåste 30-35 knop.
Northguider havarerte den 28. desember helt nord på Svalbard. Mannskapet hadde neppe overlevd uten innsatsen fra sysselmannens to redningshelikoptre på Svalbard.
Arne Marius Pettersen, redningsmann på Luftransports redningshelikopter, forteller om oppdraget.
Vil du høre mer?
Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.