Hopp til hovedinnhold
Ole Kristian Andreassen og Fredrik Ottesen.
Ole Kristian Andreassen og Fredrik Ottesen. Foto: Du puster for fort


#23 Hva skjer ved anafylaksi?

Diffuse symptomer som plutselig kan bli livstruende. Anafylaksi er et snikende ullteppe. Hvordan gjenkjenne symptomene tidlig nok?

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Til å svare på dette har Ole Kristian Andreassen med podkasten Du puster for fort valgt seg Fredrik Ottesen.

Ved siden av å være laksefisker er Fredrik Ottesen anestesilege på Oslo universitetssykehus, lege på legeambulansen i Oslo og Drammen, og jammen legevaktslege også.

– La oss si at du får en akuttur til et selskapslokale, til en 60 år gammel dame som har drukket litt. Hun har begynt å kaste opp og har litt magesmerter. AMK sender ut ambulansen på akuttoppdrag. Du finner en dame som er litt utafor, dere får kontakt, men hun er ikke helt på nett, litt urolig. Hun er mest opptatt av at hun klør veldig i hendene, eksemplifiserer Ottesen.

– En annen at case: Du får melding om en bevisstløs jente på 16 år som er funnet på gaten midt på dagen. Hun gir ikke kontakt, men hun puster. Det er en ganske vanlig melding. Når dere kommer får dere ikke kontakt. Hun har veldig lavt blodtrykk, har svak radialispuls, er takykard og litt rødlig i huden.

Du klør deg litt i hodet. Hva er dette? Skal vi kjøre inn med en gang eller skal vi behandle?

Hør mer om historikken til begrepet anafylaksi, hva som er de vanligste årsakene, hva som skjer i kroppen, hvordan det ligner på sepsis, hvilke medikamenter som kan trigge anafylaksi, og hvordan barn dekompenserer bedre til de plutselig går i kjelleren.

Og hvorfor disse pasientene trenger observasjon etter behandling.