Hopp til hovedinnhold
HLR på babydukke. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


#55 Retningslinjen for nyfødtresuscitering gjennomgås - episode 3 av 3

– Raske fødsler kan gi dårligere barn, forteller Monica Thallinger i  tredje og siste episode om nyfødtresuscitering i podkastserien til Du puster for fort.

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Hør: #55 om nyfødresuscitering (Spotify)

Monica Thallinger, barnelege og for tiden i spesialisering som anestesilege med doktorgrad i nyfødtresuscitering, forteller at grunne til at raske fødsler øker sjansen for nyfødtresuscitering er at det er store krefter i sving.

– Det kan være stå sterke kontraksjoner, uterus trekker seg så hardt sammen at det påvirker sirkulasjonen til barnet.

Stimulering

Hun forklarer hvorfor det er viktig å stimulere barnet.

– Stimulering og tørking på rygg og hode gir høyere sannsynlighet for at ungen trekker pusten, og da unngår du å resuscitere.

Thallinger beskriver det slik at når ungen kommer og man legger den mot brystet til mor, så stimulerer man og tørker hardt på ryggen samtidig.

Avnavling og apgar-skår

Thallinger sier i podkasten at avnavling skjer etter at babyen har grått. Da har de fått mye blod i kroppen.

Er det ikke til navlesnoren er pulsløs da? spør Ole Kristian Andreassen.

Apgar-skåring er, ifølge Thallinger, ikke en skår man gjør der og da, men som man tar i etterkant. Den er en subjektiv vurdering for hva man så og opplevde, og ikke alltid helt korrekt.

– Det er en god guideline at man vurderer tilstanden til babyen når det har gått et minutt.
Videre snakker hun om viktigheten av riktig posisjon på babyen ved resuscitering, hvordan man sikrer frie luftveier og holder hodet i nøytral posisjon, og hvordan man maske-bag-ventilerer.
Hør denne viktige episoden for detaljer.

Unngå hypotermi

En annen viktig tommelregel:

– Hold barnet varmt. De blir veldig fort kalde, mye fortere enn man tror. Man må tørke de godt for å få de ordentlig tørre, og gjerne skifte håndklær et par ganger.

– Ja, selv å tørke, pakke, skru på varme og legge barnet til mor er ofte ikke godt nok, tilføyer Ole Kristian.

– Ja, gjerne få på de lue. Legg de hud til hud, men dekk veldig godt over med dyne i tillegg til håndkle. Kalde, nyfødte barn øker mortaliteten.

Thallanger beskriver deretter den beste måten å sjekke hjertefrekvens og respirasjon på en nyfødt, og hvordan man kan signalisere det videre til de andre rundt.

– Har du et livløst barn, ikke kast bort tiden på å finne nøyaktig hjertefrekvens. Er den mindre enn 60? Eller går den som et tog?

Jo lavere hjertefrekvens, jo mer kan det tyde på asfyksi, mangel på oksygen under fødselen.

Ventilasjon av nyfødte

Har man et barn med hjertefrekvens under 100, et barn som ikke gråter, da har du et dårlig barn. Men det er også barn med puls på 110 som ikke puster selv.

– Da må man starte ventilasjon. Man har større fokus på ventilasjoner fordi man har mer kunnskap om fødsel nå.

Thallinger beskriver at det ikke er lett å ventilere en nyfødt, fordi lungene er fylt med væske. Ved å ventilere dytter man vekk væsken som er der.

– Det skal ikke opp eller suges ut, det skal presses ut i det intertistielle rommet. Det tar litt tid å få til brystheving. Mange får panikk! Prøv å husk at å få vekk væske tar tid. Når du har bagget og ikke gitt deg, så løsner det. Respirasjonssystemet endrer seg. Det tar gjerne et par minutter.

Thallinger forteller mye om hvordan denne baggingen skal gjøres, og Ole Kristian lover å lage en film som demonstrerer det Thallanger snakker om.

30 innblåsninger heller enn 60

– Det er viktig å ikke øke frekvensen! Forskning fra Tanzania viser at den ideelle frekvensen er nærmere 30 enn 60.

Thallinger snakker også litt om engelsk nyfødtresuscitering med prolonged inflations, lange, seige innblåsninger initialt.

– Det skal resusciteres på romluft.

– Hvorfor ikke pøse på med oksygen?

– Det kan være skadelig for nyfødte. Det danner frie radikaler og kan skade hjernen. Det er vel etablert at man ikke bruker oksygen initialt, men det kommer senere.

Når babyen er inni morens mage har den cirka 80 prosent i oksygenmetning.
Og hvis det likevel ikke skjer at hjertefrekvensen øker og brystet hever seg ...?
Dette og masse mer får du høre om i denne livsviktige episoden av Du puster for fort.