Hopp til hovedinnhold
Illustrasjonsfoto: Andrés Nieto Porras
Nyfødt. Illustrasjonsfoto: Andrés Nieto Porras


#7 Fødselskomplikasjoner

Skrekk og gru: Foten stikker ut! Du og makker har kommet til en fødsel hvor ikke alt ser helt ut som det skal ved en normal fødsel. Hva gjør dere?

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad, benytter tredje og siste episode med Thorbjørn Brook Steen, overlege på føden til Ullevål sykehus, til å snakke om fødselskomplikasjoner.

Hva gjør du om du ser navlestrengen først? Om du ser en fot, arm, sete eller ansikt, i stedet for hodet? Om fødselen er prematur? Eller om mor blør etter at barnet er ute?

Navlesnor? Dytt opp hodet

– Vi skal prate om når fødsler ikke går så bra. For eksempel hvis du plutselig ser navlestrengen først, hva gjør du da? spør Ole Kristian.

Thorbjørn svarer at navlesnorprolaps eller navlesnorfremfall heldigvis er sjelden.

Særlig hos damer som føder til termin og som er førstegangsfødende. Om det dreier seg om ustabilt leie, at hodet ligger på skrå eller seteleie, så er det ofte en flergangsfødende.

Siden barnet puster gjennom navlesnoren, er det ganske kritisk.

– Dytt opp hodet og bruk gjerne navlesnoren til å ta pulsen på barnet. Pulsen skal helst være over 100. Om det ikke er puls, da er det et dødt barn.

Thorbjørn råder ambulansepersonell til å la hånden holde barnets hode vekk fra navlesnoren til man er framme på sykehuset og kan hente ut barnet med keisersnitt.

– Kjør med blått og sirener!

Når det gjelder barn i seteleie, som gjelder 4 prosent av fødslene til termin; er det en fot ut eller rompa først så kan man være sikker på at det er seteleie.

Thorbjørn råder til å se noen YouTube-filmer om dette. På Bresch presentation.

ALDRI dra i foten

– Er det fot ut og trykketrang, så la mor trykke på vanlig måte. Men ALDRI dra i foten. Da slår babyen ut med armene og fødselen blir mye vanskeligere. La barnet gli ut selv. Når det kommer til skulderen skal man gjøre en liten vridning på barnet, la det så henge etter halsen og vipp hodet ut.

Siden barnet puster gjennom navlesnoren begynner klokka å tikke når navlesnoren har passert fødselskanalen.

– Da har man fire minutter på å komme i mål. Det er lang tid, forsikrer Thorbjørn.

IKKE tørk premature

Videre forhører Ole Kristian seg om placenta previa, foranliggende morkake.

– Her kan dere ikke gjøre noe annet enn å kjøre rett til oss.

Thorbjørn har også noen viktige råd om premature fødsler. Babyen skal IKKE tørkes. Premature har ofte veldig sart hud, og det kan være farlig å tørke. Derfor skal disse babyene pakkes fuktige inn i plast, slik at man holder best mulig på varme og fuktighet.

En av de store skrekkene er at mor skal få en stor blødning etter fødsel. Hva gjør man da?