Hopp til hovedinnhold
Programleder Per Håkon Solberg og lege og stipendiat Mathias Cuevas-Østrem. Foto: Jon Tonning/ SNLA.
Programleder Per Håkon Solberg og lege og stipendiat Mathias Cuevas-Østrem. Foto: Jon Tonning/ SNLA.


Ny podkast om prehospital akuttmedisin

Akuttjournalen ble først lansert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i 1994 som et fagblad innen prehospital avansert akuttmedisin. Nå er det blitt podkast.

– Fagformidling er noe av det viktigste jeg gjør, sier lege og doktorgradsstipendiat Mathias Cuevas-Østrem i en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse. 

Cuevas-Østrem er en av de som deltar i den nye podkasten Akuttjournalen, som lanseres 27. april. Her forteller han om sin forskning på traumer hos eldre. Han sier at forsking har ingen verdi hvis den bare blir på papiret, men at resultatene må nå ut til de som har nytte av dem.

– Denne podkasten er en plattform som gjør oppdatert kunnskap lett tilgjengelig, sier Cuevas-Østrem.  

Fra fagfolk til fagfolk

Akuttjournalen er en fagpodkast for alle som jobber med prehospital akuttmedisin. Her møter du fagfolk som deler kunnskap og kompetanse fra hele den prehospitale tjenesten. 

- Vi ønsker å løfte frem alle sider av det prehospitale arbeidet. Vi tror at det å dele det man er god på kan bidra til å gjøre hele den profesjonelle redningskjeden enda bedre, sier programleder Per Håkon Solberg i pressemelding.

Hver fjortende dag frem mot sommeren slippes en ny episode som er tilgjengelig på de største gratisplattformene for podkast. 

Fra før finnes podkasten Du puster for fort som også handler om akuttmedisin. Den ble startet av Ole Kristian Andersen i 2018, som var nysgjerrig på faget etter ti år i ambulansetjenesten. I alt har han så langt publisert 92 podkast-sendinger. Du Puster for fort blir laget ved siden av at Andersen jobber som Paramedic ved Oslo universitetssykehus.

Hypotermi, smertebehandling og traumer

- Vi starter opp med å snakke om hypotermi og fjellmedisin. Vi har med gjester som har forsket på og jobbet med dette i mange år, både i Norge og internasjonalt. I løpet av første sesong skal vi også innom temaer som smertebehandling i ambulanse, traumer hos eldre, anestesibemannede legebiler og akutthjelpere - for å nevne noe. Og vi er allerede i gang med å planlegge for sesong to, som kommer til høsten, sier Vibeke Buan. Hun er den andre programlederen for podkasten.

Akuttjournalen produseres av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. I 45 år har stiftelsen fremmet avansert livreddende medisinsk behandling ut til pasienten, i tett samarbeid med hele den profesjonelle redningstjenesten.

På tvers av fagfelt

- Vi håper kunnskapen vil være nyttig for fagfolk i hele redningstjenesten, på tvers av ulike fagfelt og organisasjoner. Hvis vi skal fremme avansert akuttmedisin må vi spille på kompetansen i hele den prehospitale kjeden, for å sikre best mulig bruk av beredskap og ressurser, sier professor og generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse i pressemeldingen.