Fagstoff
Ny ebola-test blir like enkel som en graviditetstest
En dansk professor er med på å utvikle en ny ebolatest, som fjerner smittefare og som blir like enkel å bruke som en graviditetstest, ifølge danske Videnskab.
En ambulanse har kjørt til en liten vestafrikansk landsby.
Her ligger det fem voksne og to barn syke. På grunn av ebolaepidemien frykter familiene deres at de er syke av ebola. Derfor blir alle syv pasienter lagt inn i ambulansen og kjørt i mange timer til det nærmeste sykehuset for å få en diagnose.
Da ambulansedøren åpnes er det blod og avføring på gulvet. Selv om de kanskje ikke var det i forveien er nå alle i ambulansen smittet med ebola.
Dette har vært virkeligheden for vestafrikanere som har blitt syke med ebolalignende symptomer under ebolaepidemien.
Professor Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut skal sammen med en gruppe europeiske toppforskere i gang med å utvikle en ebolatest som gjør det mulig å diagnostisere pasienter for ebola ute i landsbyene, langt fra et laboratorium og uten tilgang til elektrisitet.
Kunne forhindret dødsfall
Anders Fomsgaard forteller at hvis vestafrikanerne hadde hatt en slik test i begynnelsen av epidemien ville det ha vært til stor hjelp i smittebekjempelsen. Telsten ville forhindret en masse dødsfall.
– Den ville ha forhindret at man satte sammen folk hvor noen hadde ebola og andre feilet noe annet, og som skulle hatt en annen behandling. Det har stor betydning, at man kan stille diagnosen raskt og presist, sier professoren.
Ebolatest uten strøm og utdannelse
Fomsgaard skal utvikle testen i samarbeide med 16 andre europeiske toppforskere.
Forskningsprojektet har fått 32.009.200 danske kroner i forskningsstøtte fra EU. Meningen er at en brukbar test skal kunne tas i bruk så raskt som mulig. Forskerne arbeider nå med saken i hard konkurranse med flere andre forskningsprosjekter som også har som mål å utvikle rask og sikker diagnostisering av ebola.
Når man skal undersøke en prøve fra en pasient for ebola må nå testen transporteres fra pasienten til et laboratorium. Transporten av viruset er også forbundet med stor smittefare fordi virusset er så smittsomt og veien ofte er lang til spesialiserte laboratorier – også i Danmark.
Her tar legene blodprøven direkte ned i et prøverør med en blå væske kalt 'blå buffer', som dreper viruset, men bevarer dets gener, så kan virusgenene bli analysert.
Den blå buffer-væsken brukes også til å stoppe smittefaren, når en lege eller annen person skal utføre den nye testen på en pasient. Når smittefaren er vekk senkes prøven med ebola ned i et reagensrør med bestemte DNA-byggestener og bestemte enzymer.
Testen krever ikke noe annet enn vanlig romtemperatur.
– En probe i reagensglasset lyser med en ny farve hvis det viser seg at genene stammer fra et ebolavirus, forklarer Anders Fomsgaard.