Hopp til hovedinnhold


Troms får landets sjuende redningshelikoperbase

Regjeringen lover ny redningshelikopterbase i Troms som skal dekke hullet mellom basen i Banak og i Bodø, melder Folkebladet (krever innlogging).

Les også nyhetsmelding fra Høyre her
Stavanger Aftenblad: Troms får landets sjuende redningshelikopterbase som svar på helikopterkritikk
Erna Solberg (H) slapp nyheten da hun besøkte Tromsø mandag som første stopp under en to dager lang valgkampturné.
Regjeringen har fått mye kritikk for å ha en for svak sivil helikopterberedskap i nord i kjølvannet av at seks av ni av Forsvarets Bell-helikoptre flyttes fra Bardufoss til Rygge, skriver Stavanger Aftenblad.
Politimester Ole B. Sæverud mener at særlig økningen i turisme til Troms gjør en slik base viktig, ifølge Folkebladet.
Tidlig mandag formiddag lovet statsminister Erna Solberg at det skal etableres en redningshelikopterbase i Troms. Flere politikere i Nord-Norge har krevd en ny helikopterbase for å dekke hullet mellom dagens baser i Bodø og Banak. Det er ikke bestemt nøyaktig hvor helikopterbasen skal være.
Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, sier til iTromsø at politiet er glad for nyheten:

– Vi har i mange år argumentert for at aktivitetsnivået i Troms har økt mye på grunn av cruise-, ski- og fisketurisme i tillegg til øvrig næringsvirksomhet. For å sikre beredskapen mener vi det har vært viktig å få på plass en helikopterbase i Troms, sier Sæverud.

–Avstanden er for stor

Sæverud mener at avstanden mellom Banak og Bodø er for stor for å sikre god beredskap i hele Nord-Norge og at dette dermed også er en god nyhet for de to eksisterende redningsbasene. Særlig utfordrende har imidlertid avstanden vært for beredskapen i Troms.
– Hvor bør den nye basen plasseres?
– Vi har ikke blandet oss i nøyaktig hvor en ny base skal ligge, men har sagt at den bør ligge et sted mellom Bodø og Banak fordi avstanden mellom disse to basene er for stor, sier Sæverud.

Skiturismen spesielt utfordrende

Politimesteren trekker særlig fram den stadig økende skiturismen til Troms som en stor utfordring for redningsarbeid.
– De fleste som dør i snøras i Norge dør i Troms og slik har det vært de siste årene. Med høy beredskap kan man komme raskt ut og det er en forutsetning for muligheten til å redde liv, sier han.
Den nye basen skal etter planen være oppe og gå første halvår 2022. Lokaliseringen er ennå ikke avklart, men det står i praksis mellom Tromsø eller Bardufoss, sier Kent Gudmundsen, som sitter på Troms-benken på Stortinget for Høyre, skriver Stavanger Aftenblad.

Les mer om saken hos hos Folkebladet (krever innlogging) og hos Stavanger Aftenblad