Hopp til hovedinnhold
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons
Svensk ambulanse fra Vestre Gøtaland. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons


Ny ambulansstasjon har ført til halvert forspenningstid

Efter flyttingen til ny ambulansestasjon i Råda er forspenningstiden stort sett halvert.

SVERIGE: – Vi har fått en stasjon som er tilpasset for virksomheten og resultatet viste seg allerede første uke, sier Peter Nordin, ambulansesjef i en nyhetsmelding hos Region Värmland.

Tidligere stasjon var ikke bygd for formålet, verken når det gjaldt arbeidsmiljø eller virksomhetsperspektiv.

– Vi hadde vanskelig for å nå målet om en forspenningstid på maks 90 sekunder til tross for at medarbeiderne gjorde sitt aller beste ved hver utrykning. Stasjonen ga heller ikke noe godt arbeidsmiljø for de som jobbet der. Det var et tydelig behov for en ny stasjon, sier Christer Lagerberg, virksomhetsleder i ambulansetjenesten.

Den 7. september i år ble den nye ambulansstasjonen tatt i bruk. Den er tilpasset en moderne ambulansetjeneste, og ligger plassert langs riksveien ved innfarten til Hagfors flyplass.

– Det slik man bygger moderne ambulansestasjoner i dag. Nærheten til veien gjør at vi raskt kan nå store deler av regionen på kort tid, sier Lagerberg.

"Noe helt annet"

På stasjonen i Råda er det en stor garasje med tilhørende vaskehall. Medarbeiderne har blant annet eget treningsrom og konferanserom. Lokalenes utforming gjør det enkelt å rykke raskt ut ved oppkall.

– I den gamle stasjonen hadde vi personalrom på kjellerplan og måtte gjennom flere dører og trapper for å komme til ambulansene. Nå er det raskeste veien til garasjen, sier Jennifer Bergqvist, sykepleier.

Resultat med en gang

For tjenesten og innbyggerne har den nye stasjonen allerede gitt tydelige resultater. Vanskelighetene med å nå forspenningstiden er over. Siden de flyttet for en måned siden har ambulansene vært på veien etter cirka 70 sekunder i snitt.

En stasjon som gjør forskjell

Det har tatt et års tid å bygge ny stasjon, og den ser også ut til å bli litt billigere enn de 33 millionene som var budsjettert.