Hopp til hovedinnhold


NRK-tabbe på Oslo legevakt

Eksponerte passord og telefonnumre under Dagsrevy-intervju på Oslo legevakt, skriver Dagbladet.

I en Dagsrevyen-reportasje om det nye legevakt-nummeret 116117 i går kveld, hadde statskanalen filmet en dataskjerm som viser telefonsamtaler til Oslo legevakt.
– Dette må vi fjerne, sa NRKs nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk da Dagbladet i kveld ved 21-tida konfronterte ham med saken.
«PASSORD FASTLEGE»
Det var snakk om sekunder, men nok til at en oppmerksom seer rakk å ta bilde. Etter alt å dømme tilhører numrene pasienter eller pårørende i Oslo-området.
– Jeg mener dette er veldig alvorlig. En ordentlig tabbe. Dette skal ikke skje, sier Kalbakk.
I verste fall kan NRK ha skaffet uvedkommende tilgang til Oslo legevakts egne datasystemer:
En lapp er limt til skjermen som NRK har filmet. Den har følgende tekst: «PASSORD FASTLEGE», og passordet. Det dreier seg trolig om et passord til en nett-tjeneste, muligens til et register som benyttes for å finne ut hvem som er fastlegen til en pasient.
– Dette er en ordentlig tabbe, og vi kan bare beklage at vi har gjort en slik feil og sørge for at dette bildet blir fjernet fra alle søkbare versjoner av saken, sa nyhetsdirektøren.
I går kveld jobbet NRKs teknikere for fullt med å fjerne alle muligheter for å få tilgang til det usladdete bildet av passord og telefonnumre som ble vist på Dagsrevyen i kveld.
Les mer om saken hos Dagbladet