Hopp til hovedinnhold
Tekstende Texasjenter. Foto fra: Wikimedia Commons


Norskutviklet app skal forbedre SMS-livredding i Sverige

Appen er en videreutvikling av det fremgangsrike svenske prosjektet; ”SMSlivräddare”, der 13.000 frivillige livreddere i Stockholmsområdet har muligheten til å redde liv ved plutselig hjertestopp i deres område. 

Den første evalueringen av prosjektet viser at andelen pasienter som får hjelp med hjerte- og lungeredning økes med 30 % når man benytter SMS-varsling til frivillige.
Se også: SMS gjorde at flere fikk HLR
Og: Danskene vurderer samme ordning
Det norske teknologiselskapet UMS har, i samarbeid med HLR-rådet i Sverige, utviklet og implementert en ny smartphone-app for det svenske markedet. Applikasjonen gjør det mulig for frivillige livreddere som befinner seg i nærheten av et plutselig hjertestans, å bli varslet for å hente nærmeste hjertstarter for deretter å gjøre hjerte- og lungeredning.

Les også: Ny forskning viser verdien av tidlig hjertelungeredning

Tidligere: SMS-alarm skal redde liv og Privatpersoner raskere enn ambulansen

Dette resultatet ble nylig publisert i verdens fremste medisinske tidskrift; New England Journal of Medicine. ”Mange flere liv kan reddes dersom flere av de tusenvis av hjertestarterne som finnes faktisk blir brukt ved hjertestans. Utviklingen av smarttelefoner med GPS-teknikk og nye kartfunksjoner, der nærmeste hjertestarter kan vises, kommer til å lede til at betydelig flere pasienter raskere kan få hjelp ved bruk av hjertestarterne”, sier Mattias Ringh, kardiolog og forsker ved Hjertestoppsentrum på Karolinska Institutt.
I dag finnes det mange tusen hjertestartere i Norge, og det er et stort behov for å få en fullstendig oversikt over hvor alle hjertestarterne befinner seg til enhver tid, slik svenske myndigheter har gjort. For at denne mobilappen skal fungere også i Norge må myndighetene legge til rette for en slik oversikt. Vi mener denne smartphoneapplikasjonen vil kunne være med på å redde norske liv, og håper å få iverksatt dette i Norge på lik linje med Sverige, skriver UMS i en pressemelding.
Les også: Danske hjertestartere redder liv - men blir ikke brukt
Fakta om hjertestans i Sverige

  • 10.000 svensker får hjertestans utenfor sykehus hvert år, men kun ca. 10 %  overlever.
  • I de tilfellene en hjertestarter blir brukt umiddelbart kan syv av 10 overleve.
  • Det finnes minst 35.000 hjertestartere på offentlige steder i Sverige.
  • En hjertestarter gir selvforklarende instruksjoner og kan brukes av alle.
  • Man kan ikke gjøre skade med en hjertestarter.