Hopp til hovedinnhold


Norsk ambulansepersonell reddet svensker fra å dø på isen

Natt til 23. april ble to svenske turgåere reddet av et team fra et norsk ambulansehelikopter. Uvær og mørke gjorde at det svenske helikopteret ikke kunne lette og redde dem, skriver Aftenposten.

Nå skal ambulansehelikoptertjenesten i Norge og Sverige samarbeide fast.

Sverige, nordvest av Kiruna:

Et følge med svenske statsborgere er på scootertur i fjellområdene nordvest for Kiruna. De har slått leir ved et fjellvann, fisker på isen og bor i telt og bo-sleder som trekkes etter snøscooterne. De befinner seg mange kilometer fra nærmeste vei, det er ca. 10 minusgrader, og de holder varmen med primuser og gassbrennere.

Tromsø:

Ved 23.30-tiden går vakthavende crew på luftambulansen ved Universitetet i Nord-Norge til sengs. Pilot Roger Wean, redningsmann Stig-Arne Hansen og anestesilege Bård Rannestad.

To timer senere blir de vekket av alarmen: ”Akutt oppdrag fjellvann, Sverige, ca. 40 km nordnordvest for Kiruna. Det er brann/eksplosjon i bo-slede/isfiskeslede – minst 1 person med store brannskader.

En svensk luftambulanse stasjonert i Gällivarre ville ikke rekke pasienten pga. dårlig vær sør for Kiruna. SOS Luleå (svensk AMK) ba derfor om bistand fra Norge.

Snøbyger og tåke

- Det var mørkt, kraftige snøbyger og tåke sør for skadestedet, og bedre vær mot norsk side, forteller anestesilege Bård Rannestad.
Det norske luftambulansen ankom skadestedet like før klokken fire om morgenen. Det begynte å lysne. Mannskapet så et vann dekket av snø, en nedbrent slede, ett telt, noen reinskinn i en haug, noen scootere og personell på isen 

- Vi landet 40 meter fra skadested på isen. Piloten måtte holde rotoren i gang pga. usikkerhet rundt isforholdene. Men vi kom oss ut på isen med akuttmedisinsk utstyr, og til selve skadestedet, forteller Bård Rannestad.

Crewet behandlet de forulykkede på stedet, den ene hadde så store smerter at han måtte legges i koma. De to ble så fløyet tilbake til sykehuset i Tromsø, før de ble fløyet til sykehuset i Sverige,

Les mer om saken hos Aftenposten