Hopp til hovedinnhold


Norges første spesialist i akutt- og mottaksmedisin

Jørn Einar Rasmussen ved Drammen sykehus er Norges første spesialist i akutt- og mottaksmedisin, forteller Vestre Viken i en nyhetsmelding.
Rasmussen, som jobber som seksjonsoverlege ved Akuttmottaket på Drammen sykehus, har jobbet mot dette målet siden 2014. Fredag 5. juli ble han godkjent som den første, og foreløpig eneste, spesialisten i akutt- og mottaksmedisin i Norge.
– Dette er stort, og jeg er selvsagt veldig fornøyd. Dette er en spesialitet som er myntet på akuttmottaket og mottakssituasjonen. Akuttmottaket er tradisjonelt et geografisk sted på sykehuset der andre spesialister fra sykehuset kommer og gjør en jobb, men denne spesialiteten vil gjøre akuttmottaket til et faglig knutepunkt, sier han.
Rasmussen og legger ikke skjul på at han er fornøyd med å være den første.

– Jeg er veldig glad, sier Rasmussen til Kragerø Blad Vestmar (krever innlogging).  – Det er gøy. Man har jo litt konkurranseinstinkt, ler han.

Tidligere har Rasmussen spilt håndball for Kragerø i flere sesonger. I en årrekke har han både bodd, jobbet og feriert i Kragerø, forteller Kragerø Blad Vestmar.

Han forteller også til avisa at akuttmedisin tradisjonelt ikke har hatt særlig høy status i Norge.

– Det er litt rart i Norge. Det er ikke de mest erfarne legene som jobber foran der de sykeste pasientene kommer inn, sa Jørn Einar Rasmussen sommeren 2015, da han nettopp hadde begynt som en av få overleger på norske akuttmottak.
I nyhetsmeldigen til Vestre Viken står det at Rasmussen har brent for akutt- og mottaksmedisin i en årrekke. Han har jobbet som sykepleier på akuttmottaket før han utdannet seg til lege, og har i flere år jobbet på ambulanse.
Spesialist i akutt- og mottaksmedisin er en breddespesialitet der man i tillegg til kompetanse i indremedisin skal innom fagområdene kirurgi, ortopedi, gynekologi, øre, nese, hals, anestesi og øye.
– Det er viktig at man i et akuttmottak har kompetanse innenfor ulike fagområder, og kan støtte turnuslegene som jobber der, sier Rasmussen.
Spesialistgodkjenningen hans innebærer blant annet at Drammen sykehus og Vestre Viken Helseforetak nå har mulighet til å utdanne akuttleger. Overlegen ønsker seg to i kjernetiden i første omgang.

– Vi har jobbet riktig

Avdelingssjef for Akuttmottaket, Lukas Månsson, synes det er svært hyggelig at Vestre Viken og Drammen sykehus er det første sykehuset som nå har en spesialist i denne spesialiteten.
– Så er det et bevis på at vi har jobbet riktig siden læringsmålene til denne spesialiteten ble kjent, med å lage en god plan for hvordan vi skulle få dette til. Her har hele sykehuset bidratt med å gi Jørn muligheten til å skaffe seg den nødvendige kompetansen.
Les hele nyhetsmeldingen hos Vestre Viken