Hopp til hovedinnhold
Maske-bag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Maske-bag. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Norge bestiller 1000 «nød-respiratorer» - NSF raser

1000 norskproduserte nød-respiratorer skal doble kapasiteten på norske sykehus.

Målet er å starte produksjonen av respiratorene i løpet av de neste ukene, og alle 1000 respiratorer skal leveres innen 1. juni, skriver VG.

Les også i VG: Sykepleierforbundet ut mot regjeringens nød-respiratorer «Er dette en tidlig aprilsnarr?» skriver sykepleierforbundet i en uttalelse om det regjeringen omtalte som gode nyheter på sin pressekonferanse tirsdag.

– Vi har i alle fall ikke vært med i de vurderingene, det er vanskelig å se ut fra ståstedet til våre intensivsykepleiere og anestesisykepleiere hva nytten av de 1000 nød-respiratorene skal være, sier Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, til VG.

Det er bedriftene Laerdal Medical og Servi i Kristiansand som har utviklet og skal produsere respiratorene, sammen med Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– I første omgang skal det produseres 1000, men på sikt kan produksjonen økes vesentlig, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

– Dette er veldig gode nyheter. Vi vet at Norge i løpet av de nærmeste månedene kan nå en topp i antall syke pasienter med covid-19. Disse nød-respiratorene gjør helsetjenesten bedre i stand til å håndtere en slik topp, sier Solberg.

Regjeringen garanterer for finansiering av prosjektet og respiratorene.

– Norge kommer nok ikke til å trenge alle disse. Men vi må være forberedt på å komme i en situasjon der mange blir syke samtidig, sier Solberg, og legger til at Norge kan bidra internasjonalt.

Administrerende direktør Tore Lærdal ved Laerdal Medical kunne på direkten fra Stavanger vise hvordan respiratorene, som kombinerer blant annet en vanlig pusteballong som finnes på norske sykehus, sammen med en «mekanisk hånd».@

Utviklet på tre uker

Erna Solberg forteller at utviklingen av nødrespiratoren ble startet av oljeingeniør Eivind Gransæther fra Stavanger, som tok ideen videre til FFI. Tre uker senere nærmer det seg mulig å starte produksjon, ifølge statsministeren.

Respiratoren er enkel nok å benytte til at vanlig helsepersonell kan lære å bruke den.