Hopp til hovedinnhold


- Nokia Siemens ville egentlig ut av Tetra-teknologien

Norges største it-kontrakt er forsinket, og Nokia Siemens må ta sin del av skylden. - Norge var en "pain in the ass" for leverandøren, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge. - Staten var unøyaktige i spesifikasjonen av hva de egentlig ønsket. Samtidig ville Siemens ut av Tetra-teknologien.

tetrastasjon_2091Norges største it-kontrakt er forsinket, og Nokia Siemens må ta sin del av skylden. -  Norge var en "pain in the ass" for leverandøren, sier Per Morten Hoff, generalsekretær i IKT-Norge.

- Staten var unøyaktige i spesifikasjonen av hva de egentlig ønsket. Samtidig ville Siemens ut av Tetra-teknologien. 

Les hele saken i Dagens Næringsliv: Får skylden for ett års forsinkelse 

Les også: Slakter nødnett i ny rapport

Nokia Siemens Network har forsinket prosjektet med et drøyt år. Det pekes på flere sentrale grunner til dette, blant annet:

  • Leverandør klarte ikke å etablere sin prosjektorganisasjon raskt nok.
  • Mangelfulle systemer og styring fra leverandør
  • Radioplanen som tilbudet var basert på måtte omarbeides (våren 2007)

Ordknapp
Kommunikasjonsansvarlig Hilde Eriksen i Nokia Siemens Network er meget ordknapp når dagensit.no ber om en kommentar til forsinkelsen.

- Det har vært en forsinkelse i fjor. Det er flere grunner til det. Jeg må nesten henvise til rapporten. Vi har lest rapporten og har egentlig ikke andre kommentarer enn det som står i den. Den går mest på Direktoratet for nødkommunikasjon sitt ansvar, sier hun.

På spørsmål om hvor langt Nokia Siemens Network har kommet i leveransen er svaret kort.

- Langt, sier Eriksen.

Men hun kan ikke si når leveransen er klar. Derimot forteller hun at radionettet nå er klart, og at samarbeidet med Direktoratet for nødkommunikasjon er godt.

Det kan være en fordel, for Nokia Siemens Networks skal ha et langvarig samarbeid med direktoratet. Driftskontrakten for det nye nødnettet er på 20 år.

Satser ikke
Generalsekretær Per Morten Hoff i IKT-Norge har fulgt hele prosessen med anskaffelse av nytt nødnett. Han mener det er mange bakenforliggende grunner til at det knaker i sammenføyningene mellom leverandør, direktorat og nødetatene. Noe av skylden får Nokia Siemens Networks.

- En helt ny infrastruktur er alltid krevende. Men Norge var en "pain in the ass" for leverandøren. Staten var unøyaktige i spesifikasjonen av hva de egentlig ønsket. Samtidig ville Siemens ut av TETRA-teknologien. Men TETRA-nissen ble med på lasset. Hovedsaken er at man valgte en teknologi som leverandøren ikke akkurat blør for. Det er flinke aktører men det er ikke noe kjempetrykk lenger. Mye av kompetansen er borte fra Nokia Siemens fordi dette ikke er noe stort satsingsområde, sier han til dagensit.no

Skjevt ut
- Leveransen kom litt skjevt ut slik at vi fikk en stor forsinkelse ganske tidlig. Den har forplantet seg videre. Det sier fungerende direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon, Nina Myren til dagensit.no.

Hun bekrefter at selve nødnettet i første byggetrinn i all hovedsak er klart.

- Den fasen vi er i nå er den siste innspurten av fase 1 hvor vi skal kvalitetssikre at alt fungerer. Det er ingenting som tyder på at det som blir levert ikke blir bra. Vi sier at vi er frustrert, men samtidig er det ikke dramatikk i det. Vi trengert et nytt nødnett og det skal vi få, sier hun.

Direktoratet håper å få inn de første prøvebrukerne før sommerferien. Det vil i så tilfelle være politiet i Østfold og Follo.