Hopp til hovedinnhold
Justin Bieber. Foto: Daniel Ogren
Justin Bieber. Foto: Daniel Ogren


Nødnett og Justins oslobeliebers – en konsert som gikk litt av skaftet

– Det var mange artige og tøffe tak forteller Arne Mjøen, fagleder samband i oslopolitiet om innføring av Nødnett i oslopolitiet som han var prosjektleder for generelt - og om konserten med Justin Bieber spesielt.

Fra Ambulanseforum nr 1. 2013. Tekst: Live Oftedahl

Mjøen er også styremedlem i Tetraforum, og har 26 års erfaring som politi i Oslo, de 16 siste på operasjonssentralen.

Han presiserte at han mener rollen hans er å være en krevende bruker, ikke en tekniker.

I innføringen var det blant annet en utfordring å få folk til å bruke sambandet på riktig måte.

BAPS - ikke en chattekanal

Det var i ferd med å utvikle seg en ukultur hvor 02, brann og politi brukte redningskanalen som chattekanal. Det er viktig med kjøreregler gjennom 11X-samarbeid, og der er det klare regler for bruk av talegrupper.

– Man går i redning 1 ved felles utrykning, og første enhet på stedet kommer med tilbakemelding.

Ved større hendelser vil man ha etatsvise talegrupper når det blir mer enn 2-3 mann fra hver etat.

– Erfaringen med felles talegruppe er at man raskere utveksler tidskritisk info på vei til ulykkesstedet, og det gir mulighet for samarbeid på tvers og raskere situasjonsbilde og forståelse, noe som gjør oss bedre i stand til å redde liv.

Kan ikke lytte på politiet lenger

Samtidig opplever fagleder brann og operativ leder helse at de mister mye viktig info når de ikke lenger kan lytte på politiets kanaler. Men det er ikke aktuelt å la dem gjøre det.

Mjøen var ikke enig i at innendørsdekningen har blitt dårligere med det nye nødnettet:

– Min påstand er at Nødnett Oslo gir bedre innendørsdekning enn det gamle, men når det analoge ble skurrete gikk man to skritt tilbake. Det digitale blir dødt når man går utenfor dekning, og så må man 30 skritt tilbake for å logge seg tilbake på nett igjen. Dette er forsøkt formidlet i opplæringen, men det tar tid å snu en stor båt og få forståelse for dette blant brukerne.

Biebers besøk

Mjøen delte også erfaringer fra besøket til Justin Bieber i Oslo i fjor, da han skulle holde en overraskelseskonsert ved operaen og jentefansene gikk helt amok, og man var usikre på om det var nok plass til alle langs operataket og bryggekanten.

– Kaos oppsto, omhyggelig beskrevet av pressen. Operasjonsentralen ringte i panikk og sa at Nødnett var i ferd med å kollapse, og at politiet måtte sørge for nok mobiltelefoner.

Hva skjedde så?

– Nødnett gikk ikke ned, men GSMnettet ble delvis overbelastet. Slike hendelser gjør det godt å ha Tetra sa Mjøen.

Han mente at man kan finne andre kreative løsninger på å dekke behovet for data «som nintendogenerasjonen ønsker», som han sa det.

– Når det brenner på dass er det tale som gjelder.