Hopp til hovedinnhold


Nødnett en utgiftsbombe

Innen 2015 skal hele landet ha på plass det nye nødnettet. Det kan komme til å koste kommunene dyrt. Bare i Bamble kan de få en årlig regning på flere hundre tusen har Porsgrunns Dagblad regnet ut. 

Utbyggingen av det nye nødnettet har en kostnadsramme på 4,7 milliarder. Dette er penger som er bevilget av staten, og dermed blir ikke kommunene påført kostnader i forbindelse med byggingen av selve nødnettet. Men når det kommer til bruken av nettet vil kommunene få regninga. Brannsjefer over hele landet begynner nå å rasle med sablene, og brannsjef Morten Meen Gallefos i Bamble bekrefter at også han har gitt rådmannen beskjed om at det er ting som tyder på at nødnett-regninga blir større enn først antatt.

– Det kan se ut som dette vil koste en del penger, sier han til PD.

Abonnement

Nødetatene pålegges å bruke det nye nødsystemet når det kommer opp og går i løpet av to-tre år. For å kunne bruke det må de anskaffe seg nytt radioutstyr, som brannvesenet får som en førstegangspakke. Men kommunene må tegne et abonnement for hver enhet de bruker. Hver personsøker og radio kommer til å koste et beløp i året.

Hvert slikt abonnement blir priset utfra hvilken bruk de får, og så langt har ikke Meen Gallefos og Bamble kommune regnet på hva dette vil koste. Til sammenligning har brannsjef Jerry Remme i Setesdal brannvesen IKS sett på dette, og de regner med å måtte ut med 500.000 i året for utstyrsabonnementet. Selv om han har ansvaret for seks kommuner, med et antall innbyggere på linje med Porsgrunn totalt, betyr nok det at Bamble kommune også må regne minst 100.000 i årlige abonnement.

Les hele saken hos Porsgrunns Dagblad