Hopp til hovedinnhold


– Nødetatene begår fortsatt alvorlige varslingsfeil

Hver eneste uke glemmer nødetatene å varsle hverandre når det skjer ulykker eller andre alvorlige hendelser, sier Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK Norge.
Bakgrunn: Lydloggen ved bussdrapene i Årdal viser at trippelvarsling ble forsinket
Både Fylkeslegen og DSB kritiserte manglende varsling i forbindelse med trippeldrapet på Valdresekspressen. Ifølge avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB kunne dette like gjerne skjedd en annen plass i dag.

– Det glipper hver uke

– Vi får tilbakemeldinger fra våre 110-sentraler om at dette glipper ukentlig, sier hun til NRK.
– Vi vurderer sammen med politiet og Helsedirektoratet om å lage en nasjonal prosedyre for trippelvarsling. Vi har holdt på med dette i 20 år, og det fungerer fortsatt ikke som det skal, sier Pedersen.
Avdelingsdirektøren i DSB mener nødmeldetjenesten i Norge er for dårlig, og at dette går på sikkerheten løs.
– Vi har eksempler på branner der ambulansepersonell og politi står og ser på at hus brenner og lurer på hvor det blir av brannvesenet, som ikke har blitt varslet, sier Pedersen til NRK.

Anundsen: – Overrasket

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har ansvar for beredskapen i Norge. Han er overrasket over at det glipper så ofte.
– Det er første gang jeg hører at problemet er så stort, sier han til NRK.
Helseminister Bent Høie opptrår også tydelig presset på Dagsrevyen 21, den 18. juni.
– Det er ikke bra. (…) Vi tar rapportene fra DSB på største alvor, sier han til på Dagsrevyen kl. 19. På Dagsnytt 21 føyer han til følgende:
– Det er behov for forbedringer, det er grunnen til at vi stiller tydeligere krav blant annet knyttet til opplæring.

Høie: – Helse skal med

Høie blir spurt om hvorfor ikke medisinsk nødmeldetjeneste er med i planleggingen av samlokaliserte nødmeldesentraler sammen med brann og politi.
– Det er fordi vi må høste erfaringer fra de prosjektene som er satt i gang, men vi legger til rette for at helse og skal med, sier en tydelig presset helseminister.
Leif Hellebø som var andre bil på bussdrapene i Årdal, sier på Dagsreveyn kl. 19 at han ikke klandrer personellet på AMK-sentralen etter håndteringen av bussdrapene i Årdal.
– Det er systemfeil - det er øvre del som må legge til rette for at det blir bedre.
Les mer om saken hos NRK

Se også Dagsrevyen kl. 19 fra 18.06.2015