Hopp til hovedinnhold


Nektet ambulanse tre ganger - døde

En 22-år gammel kvinne med pusteproblemer og store smerter ringte SOS Alarm etter ambulanse tre ganger, men ble nektet hver gang.

En 22-år gammel kvinne med pusteproblemer og store smerter ringte SOS Alarm etter ambulanse tre ganger, men ble nektet hver gang, skriver Svensk Television.

SVERIGE: Jill Söderberg var som en hvilken som helst 22-år jente – frisk og med framtidsdrømmer. I oktober i fjor skulle hun fylt 23 – men en livsfarlig kombinasjon av to legemidler tok livet hennes.  

SOS Alarm fulgte rutinene og koblet henne til behandlingsrådgiving i Västernorrlands fylke. De henviste til vårdcentralen (red.anm: tilsvarer omtrent legevakt). Samme natt døde hun, skriver det svenske Dagbladet.

SOS Alarm nektet henne ambulanse hver gang - og koblet henne videre.

Til tross for at hun fortalte om symptomene vurderte distriktssykepleieren at hun ikke trengte akutt transport, men kunne komme til legevakten dagen etter. Man trodde at hun var rammet av influensa.  

Jill Söderberg rakk aldri å oppsøke legehjelp, hun døde etter den tredje samtalen.  

Skarp kritikk
Nå kritiserer Socialstyrelsen (red.anm: tilsvarende helsetilsynet) fylket skarpt. Blant annet fordi behandlingsrådgivningen ikke sendte ambulanse etter den andre eller tredje samtalen. 

Ifølge Socialstyrelsen burde SOS ha sendt ambulanse allerede etter den første samtalen, men ettersom de koblet henne videre, mener man at de ikke kan kritiseres for den tragiske utgangen. 

Ansvaret for å vurdere tilstanden hennes lå hos distriktssykepleieren som tjenestegjorde på telefonen den natten. At man ikke tilkalte ambulanse etter den andre eller tredje samtalen anser Socialstyr­elsen som anmerkningsverdig.

Muligheten for å sende primærhelsetejenestens bakvakt til henne er heller ikke utnyttet da slike instruksjoner mangler. 

Ifølge primærhelsetjenestens direktør Lennart Moberg har man gjort tiltak for å hindre lignende hendelser. 

Les samtaleloggen og mer om saken hos SVT