Hopp til hovedinnhold


Nektet ambulanse – døde

Deres far fikk ikke bli med inn til sykehuset i ambulanse. Et døgn senere var han død. Nå anmelder barna til den avdøde hendelsen. – Hadde de tatt ham inn hadde han levd i dag, sier datteren til Helsingborgs Dagblad

Helsingborg Dagblad: Hendelsen utredes

SVERIGE: Han ble bare 62 år. En praktisk og livsglad mann som elsket å leke med barnebarna og som alltid satte andre foran seg selv.

– Jag kan ikke forstå at han ikke fikk bli med ambulansen. Er det slik man behandler mennesker i dag? undrer datteren.

I slutten av juni velter faren på sykkelen. Han skader skulderen, søker behandling og sendes til ortopedakutten i Lund. Han bor i Landskrona, barna i Helsinborg.

I Lund får han det smertestillende legemiddelet  Citadon utskrevet. Hjemme har han allerede Tramadol, også smertestillende, og søvntabletter.

– Pappa hadde dessuten et alkoholmisbruk i bunnen. Det var ikke kjempeille, men han var glad i å drikke. Han var heller ikke fremmed for å blande legemidler og alkohol om han hadde vondt.

Det er akkurat det som skjer. I dagene som følger blander han medisiner med store mengder alkohol for å døyve smertene i skulderen. Han forteller selv til pårørende at han ikke har det bra og at han kaster opp.

– Jeg hørte at han var helt borte og ble veldig urolig, sier datteren.

Barna tilkaller ambulanse. Ambulanspersonellet får informasjon om alle medisinene faren har tatt og hvor mye alkohol han har drukket. De får også vite at han har hatt hjerteproblemer tidligere, at han har hatt en bypassoperasjon og dessuten er bipolar.

Faren er gjennomsvett og åpenbart påvirket, ifølge barna.

– Han hadde en egen evne til å late som han hadde det bra framfor folk han ikke kjenner. Selv om vi var tydelige på at vi ikke hadde mulighet til å se til ham ble han etterlatt hjemme.  

Ambulanspersonellet bestemmer at faren ikke trenger å bli med etter å ha rådført seg på telefon med lege. Hva faren vil er det ingen som spør om.

– Jeg forstår ikke hvordan legen etter en to minutter lang telefonsamtale kan gjøre en slik vurdering.

Morgenen etter, den andre juli, svarer ikke faren i telefonen. Sønnen og niesen drar til bostedet hans.
De finner ham død i sengen.
– De ringte meg. Min kusine sa at de var i leiligheten, men att pappa ikke levde mer. At han var kald og blå, sier datteren.
Dødsårsaken er ennå ikke fastslått, men mye tyder på at faren hjerte stanset.
Les mer om saken hos Helsingborgs Dagblad