Hopp til hovedinnhold


Nekter å bli fratatt ambulansen

Frykter å bli isolert uten helsepersonell i Nord-Lenangen, melder Nordlys.
Reaksjonene er sterke i flere distriktsområder som vil miste ambulansedekning i tida framover på grunn av personellmangel i Tromsø.
Som Nordlys skrev fredag, skal ambulanser hentes fra distriktene hver eneste ukedag for å dekke behovet i Tromsø. Det er satt opp en turnusplan som viser hvilke datoer ambulansen er borte fra Hansnes, Nordkjosbotn, Meistervik og Nord-Lenangen i februar.

Stengte veier

Nord-Lenangen grendelag advarer sterkt mot å la bygda i Lyngen kommune stå uten ambulanse midt på vinteren.
- Det sies at vi kan bruke ambulansen på Lyngseidet som er en times kjøring unna. Men det er hvis man er heldig og veien ikke er stengt, sier grendelagets leder, Cecilie Sigvaldsen.
Hun viser til at det ikke er uvanlig med stengte veier i løpet av vinteren. Rasfare har tidligere sørget for stengte veier både over Lyngseidet og Breivikeidet.
- Da har vi verken ambulanse fra Lyngseidet eller Tromsø. Tidligere hadde vi et helsesenter i Nord-Lenangen, men nå er det også stengt. Det er mange eldre beboere her, og vi er avhengige av den tryggheten vi faktisk har med ambulansen, sier Sigvaldsen.

Skaper frykt

Universitetssykehuset Nord-Norge skal spare penger, og sier derfor nei til å leie inn ambulansepersonell ved sykdom i den faste staben. Det er også vakante stillinger som gjør at det mangler ambulanser i drift i Tromsø.
Men i distriktene er det mange som ikke synes noe om at det lokale helsetilbudet skal bli dårligere til fordel for Tromsø.
- Nei, i Tromsø er man jo ganske nært sykehuset uansett. Der kan man om så ta en taxi til UNN. Men uten ambulansen og med stengte veier, vil ikke vi ha noe helsepersonell tilgjengelig i det hele tatt, uttaler Cecilie Sigvaldsen.
Les mer om saken hos Nordlys