Hopp til hovedinnhold


Nei til sikkerhetsvester for ambulanspersonelll:”Kan øke voldsspiralen”

Moderaterna i Sverige ønsker å innføre  sikkerhetsvester for ambulanspersonell. Ledelsen i regionen i Västmanland sier nei. ”Vestene riskerer å bli hengende igjen på ambulansstasjonen, sier de til VLT (krever innlogging).

Vold og trusler mot personell i helsetjenesten øker. Moderaterna har foreslått at ambulanspersonell i fylket skal ha sikkerhetsvester når de er på oppdrag.

– Under hendelser med pågående livstruende vold er det ikke sikkert at politiet kan garantere ambulansepersonellets sikkerhet, et eksempel er terrorangrepet på Drottninggatan i Stockholm. At personell i Västmanland får sikkerhetsvester er en viktig del for å sikre personellets trygghet, ifølge blant andre regionråden i opposisjon, Mikael Andersson Elfgren og Jenny Landernäs.

Forslaget har vært oppe på politikernes bord i regionstyrelsen. Moderaternas forslag blir derimot ikke kjøpt av de styrende politikerne i regionen. De foreslår at forslaget nedstemmes.

– Å utruste personell med sikkerhetsvest kan gi motsatt effekt, gjennom å øke voldsspiralen. En sikkerhetsvest vil synes utenpå ambulanseuniformen, og det sender ikke ønskelige signaler, både til blålyspersonell og til medborgere. Sikkerhetsvesten kan inngi falsk trygghet og gjøre at medarbeideren tar unødig risiko.

De styrende har flere argumenter for å si nei.

– Man risikerer at vestene blir hengende igjen på ambulansestasjonen. Det skulle også kreves et relativt stort oppsett med sikkerhetsvester i ulike størrelser på de forskjellige ambulansestasjonene.

Spørsmålet om sikkerhetsvester avgjøres i et regionmøte den 22. oktober.

Les mer om saken hos VLT (krever innlogging)