Hopp til hovedinnhold


Nei til felles legevakt

Forslaget om å samle fem legevakter til en i Østfold, ble møtt med applaus på vårmøtet til fastlegene i fylket i forrige uke, men på legevakten i Halden er det ingen som klapper.

Forslaget om å samle fem legevakter til en i Østfold, ble møtt med applaus på vårmøtet til fastlegene i fylket i forrige uke, men på legevakten i Halden er det ingen som klapper.

Les hele saken i Halden Arbeiderblad: Nei til felles legevakt

Bakgrunn: Foreslår felles legevakt i Østfold

- Jeg synes det er et veldig dårlig forslag. Det er mye bedre å ha flere legevakter, slik at det ikke blir så langt å kjøre, sier Sejdi Queli.

For langt å kjøre
Han har vært en tur innom legevakten med datteren Mirlinda på fem år.

- Jeg har små barn hjemme, og hadde ikke følt meg trygg hvis jeg hadde måttet dra helt til Sarpsborg om de ble syke om kvelden, sier Queli.

Det var tillitsvalgt for de allmennpraktiserende legene i Østfold, Kenneth Gutterup som lanserte forslaget i forrige uke.

Større faglig miljø
Ledelsen ved Sykehuset Østfold var positive til å for eksempel legge en ny felles legevakt til det nye sykehuset på Kalnes i Sarpsborg.

- En legevakt med et større faglig miljø vil nok kunne spare en del pasienter for innleggelse, og det ligger en gevinst i det, uttalte konstituert adm. dir. Irene Dahl Andersen.

Hun er i utakt med Hans Petter Schrader, som har jobbet som legevaktlege i snart seks år.

- Jeg har aldri syntes det har vært noe problematisk å være alene på vakt. Er det noe jeg lurer på, tar jeg kontakt på telefon med spesialister i Fredrikstad, sier han.

Dårligere og dyrere
Schrader tror at en sentral legevakt vil føre til at pasientene får et dårligere tilbud.

- Med såpass lang reisevei, blir det høyere terskel for å oppsøke legevakten, og dermed vil helsesituasjonen til pasientene være mer alvorlig, når de kommer.

Legevaktlegen mener også det vil bli problematisk for småbarnsfamilier og eldre mennesker å ta seg til legevakten.

Dette vil igjen føre til flere og dyrere taxirekvisisjoner og mer bruk av ambulansetjenesten.

- Så et sentral legevakt vil bli både dårligere og dyrere?

- Ja, dette er et uheldig forslag tror jeg. Det blir antageligvis billigere for kommunene i første omgang, fordi de kutter i personalkostnadene. Men totalkostnaden blir nok likevel høyere pga lange taxiturer og økt ambulansebruk, sier Schrader og fortsetter:

- Jeg tror overhodet ikke man kommer til å spare penger på dette. Dette forslaget håper jeg de legger vekk en gang for alle.