Hopp til hovedinnhold


Nasjonale legevaktsuniformerer

– Uniformen gir meg en stolthetsfølelse, vi viser at vi er en egen del av den akuttmedisinske helsetjenesten. Den har gjort noe med oss, sier administrativ leder ved Samnanger og Os legevakt, Siri-Linn Schmidt Fotland til Bergens Tidende.
Nå er det ikke lenger tvil om hvem som er hvem når de rykker ut sammen med brannvesen, ambulanse og politi.
Os legevakt er blant de første i landet som har tatt de nye legevaktklærne i bruk.
De har også fått sin egen legevaktbil. Og når lege kommer på vakt tar han på seg den samme uniformen. De er ett team.
- Jeg synes klærne gjør noe med seriøsiteten og profesjonaliteten vår. Vi blir også mer tilgjengelige ute på jobb. Folk trenger ikke å lure på hvem vi er, sier Hage.

Lite synlig

Konklusjonen var klar da Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin startet jobben med å finne nye uniformer i 2012:
- I dag er legevaktene for lite synlige. Målet var å komme frem til en felles uniform for legevaktene i hele landet, sier prosjektleder Steinar Hunskår som er leder for Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin ved Uni Research Helse.
Nå er klærne i full produksjon: Inne- og uteantrekk. Fargene som går igjen er hvitt, grønt og signalgult.
– Man skal ikke være i tvil om hvem det er når legevakten ankommer. Vi synes det hører med når vi er en nødetat, sier Hunskår.

Uniformsprosjektet

  • Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm) nedsatte i 2012 en arbeidsgruppe som fikk til mandat å utvikle en nasjonal legevaktuniform.
  • Arbeidsgruppen har bestått av representanter fra Norsk legevaktforum, Helsedirektoratet, norske legevakter og Nklm.
  • De presenterer nå en nasjonal uniform som de anbefaler blir tatt i bruk av alle leger og sykepleiere som utfører tjeneste i norske legevakter.

Les mer om saken hos Bergens Tidende