Hopp til hovedinnhold
Foto: Laurin Guadiana


PNES: Tilstanden som få kjenner til

Som ambulansearbeider kan du møte på mennesker med kramper uten at det skyldes epilepsi. Da kan det vært nyttig å kjenne til psykogene ikke-epileptiske anfall (PNES), en type epilepsilignende anfall som ikke skyldes epilepsi.

Første gang du møter på en pasient med PNES er det naturlig å forveksle anfallet med et epilepsianfall. Pasienten mister bevisstheten og får anfall som ligner GTK-anfall ved epilepsi.  

Forskjellen er bare at det ikke finnes epileptisk aktivitet i hjernen ved PNES som under et epilepsianfall. Forskere vet ikke nok om hvilke mekanismer som settes i gang i hjernen under et PNES-anfall, men mange pasienter med PNES får forvarsel om at ett anfall er på vei.

– Noen pasienter begynner å hyperventilere før anfallet kommer. De kjenner seg uvel og føler at de kommer til å besvime. Da kan det være lurt å trekke seg tilbake fra situasjonen man er i, og legge seg ned litt, sier Hilde Nordahl Karterud.

Karterud jobber på Spesialsykehuset for epilepsi ved Oslo Universitetssykehus, Sandvika. Hun har skrevet doktorgrad om hvordan personer med PNES forstår sin egen sykdom.

Hilde Nordahl Karterud forsker på PNES og møter på mange pasienter med denne tilstanden ved Spesialsykehuset ved epilepsi. Foto: Privat

Bli plussabonnent å få full tilgang til alle våre artikler.