Hopp til hovedinnhold
Norsk Luftambulanses nye ambulansehelikopter. Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten HF
Norsk Luftambulanses nye ambulansehelikopter i 2019. Illustrasjonsfoto: Luftambulansetjenesten HF


– Når alle på 45 minutter

Hjelpen kommer raskere enn noen gang før.

På mindre enn 45 minutter når ambulansehelikopterne fram til alle innbyggerne i Møre og Romsdal, melder Romsdals Budstikke (krever innlogging).

– Ambulansehelikoptrene er en eksklusiv tjeneste ettersom helikopteret
er bemannet med lege. Det er anestesilege ombord. Vi kan konstatere at kapasiteten med ambulansehelikopter er god i Midt-Norge, sier administrerende direktør Stig A. Slørdahl i Helse Midt.

Ingen endring i Møre og Romsdal

Under styremøtet torsdag var ambulansehelikoptrene ett av temaene.
En landsomfattende analyse av hvor ambulansehelikoptrene skal være stasjonert, har vært arbeidet med gjennom sommermånedene. For Møre
og Romsdal blir det ingen endringer.

Det skal være stasjonert ambulansehelikopter i Ålesund. I tillegg kan ambulansehelikoptrene på Dombås og i Trondheim komme til unnsetning hvis situasjonen tilsier det.

I Midt-Norge er det også stasjonert redningshelikopter, ved Ørland flystasjon på Trøndelagskysten.

Målet om 45 minutt er nådd

Helikopterberedskapen skal være god. Målsettingen er at ambulansehelikopteret skal nå fram til 99 prosent av befolkningen innen 45 minutter. For hele Romsdal og resten av fylket er målet nådd.


– Tilgjengeligheten til ambulansehelikoptrene er god i Midt-Norge. Eneste området med dårligere dekning er Lierne i Nord-Trøndelag, men der kan vi også samarbeide med ambulansehelikopter fra Sverige, forklarte Helse-Midt-lederen.

Bedre helikopter

Det har snart gått to og et halvt år siden det første av den nye typen ambulansehelikopter ble tatt i bruk, den gang på Ål i Hallingdal. Helsevesenet har kjøpt inn 15 nye helikopter laget av Airbus, med typen H135 T3H.


Norge var første landet i verden som tok denne nye generasjonen ambulansehelikopter i bruk. Fordelen med de nye helikoptrene er at de kan løfte tyngre, de kan fly lengre og de kan opereres under dårligere værforhold.